Danmarkshistoriens største udbytte er på vej til Mærsk-aktionærer

Samlet betaler rederi- og logistikkoncernen i omegnen af 75 mia. kr. i udbytte til aktionærerne.
Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Et historisk stort udbytte på 4300 kr. per aktie er på vej mod aktionærerne i A.P. Møller-Mærsk, efter at det er blevet godkendt på selskabets generalforsamling tirsdag.

Udbyttet ventes at fragå fredag 31. marts, og både A- og B-aktier giver ret til samme udbytte. Beløbet er fordelt som et ordinært udbytte på 2000 kr. per aktie og et ekstraordinært udbytte på 2300 kr. per aktie.

Det svarer til, at Mærsk samlet udbetaler i omegnen af 75 mia. kr. i udbytte, oplyste selskabet på sin generalforsamling.

Til sammenligning har it-giganten Apple udbetalt 14,8 mia. dollar - svarende til ca. 102,4 mia. kr. - i udbytte for 2022.

Og i en anden målestok svarer det til, at Mærsk-koncernen ville kunne købe den gældstyngede høreapparatkoncern GN Store Nord fire gange, hvis man måler på den nuværende markedsværdi i omegnen af 20 mia. kr.

Sidste år var udbyttet fra A-P. Møller - Mærsk Mærsk på 2500 kr. per aktie og 330 kr. per aktie i 2020.

Mærsk har en politik om at udbetale 30-50 pct. af overskuddet til aktionærerne, og efter endnu et rekordoverskud for 2022 har emnet derfor fået stor opmærksomhed blandt både investorer og analytikere.

Overskuddet endte i 2022 på 29,3 mia. dollar, hvilket svarer til cirka 203 mia. kr. Det underliggende overskud endte på 29,7 mia. dollar.

Bestyrelsesformand Robert Uggla understreger, at der er tale om et historisk enestående resultat, men at markedsvilkårene er betydeligt ændret, og at de kommende år derfor vil blive anderledes.

”Udbyttet afspejler denne succes, men de kommende år vil afspejle noget markant andet,” siger han.

Fra storaktionæren ATP møder årets resultat ros, og pensionskassen glæder sig over det høje udbytte. Der er dog et enkelt hår suppen.

”Vi foretrækker kvartalsvis udbytte, der kan udbetales gradvis,” lyder det fra Claus Wiinblad, der er vicedirektør og aktiechef i ATP, i et indlæg på generalforsamlingen.

Mærsk er desuden i gang med at købe egne aktier retur og hævede sidste år det eksisterende aktietilbagekøbsprogram med 7,3 mia. dollar til 39,3 mia. dollar. I de kommende to år vil Mærsk desuden øge aktietilbagekøbsprogrammet hvert år med yderligere 500 mio. dollar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også