Trygs forsikringskunder svindlede for 300 millioner sidste år

Intet på, at kunderne svindler mere end tidligere, men selskabet er blevet bedre til at opdage det, vurderer Ifølge Tryg-direktør.
Tryg fangede i 2022 flere kunder i at forsøge at snyde end tidligere. | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Tryg fangede i 2022 flere kunder i at forsøge at snyde end tidligere. | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Forsikringskoncernen Tryg afdækkede i 2022 svindel for op mod 300 mio. kr. i Danmark, hvilket er en stigning på 20 pct. i forhold til for to år siden.

Det viser en opgørelse fra forsikringskoncernen, som tilskriver stigningen en øget indsats på området.

”Forsikringssvindel går ud over de mange ærlige kunder, når deres forsikringspræmier skal dække skadesudbetalinger til svindel. Derfor har vi øget vores indsats i kampen mod forsikringssvindel markant de seneste år. Og jo flere sten vi vender, desto mere svindel finder vi,” siger Frederik Sjørslev Søgaard, som er direktør for Trygs skadesorganisation.

Tryg venter, at nye processer og systemer vil kunne afsløre svindel for endnu flere millioner over de næste år, selvom der ifølge skadesdirektøren ikke er noget, der tyder på, at kunderne svindler mere end tidligere.

Udvidet indsats til flere produkter

Selskabet har som led i bestræbelserne udvidet svindelindsatsen til flere produkter. Hvor Tryg tidligere primært konstaterede svindel på større personskade- og indboskadesager, efterforsker selskabet nu i langt højere grad også svindel på bil-, ulykkes- og erhvervsforsikringen.

Samtidigt har selskabet fået nye systemer og automatikker, som gør det lettere at identificere potentielt snyd med forsikringen. Og netop evnen til at udtage de rigtige sager har været udslagsgivende, mener skadesdirektøren.

”Samlet set er det blot en meget lille andel af koncernens sager, der bliver efterforsket, hvorfor det er vigtigt, at ressourcerne bliver sat ind de helt rette steder. Det har været med til at øge vores succesrate,” forklarer Frederik Sjørslev Søgaard.

Mest svindel med indboforsikringer

Flest ressourcer bliver der brugt på indboforsikringen. Med en andel på cirka 60 pct. antalsmæssigt af de svindelrelaterede skader, svarende til cirka 90 mio. kr., var det den forsikring, der i 2022 blev opdaget mest svindel på, skarpt forfulgt af bilforsikringen.

”Indboforsikringen opleves uden tvivl som nemmere og mindre alvorligt at snyde med. Typisk skrives der lidt mere på listen over stjålne genstande ved et indbrud. Men det er bedrageri - præcis som hvis man for eksempel forsøger at opnå erstatning ved at brænde sit hus af,” understreger Frederik Sjørslev Søgaard.

Samlet set løber ”småsvindel” også op i store beløb, tilføjer han, men langt størstedelen af de 300 mio. kr., som Tryg blev svindlet for i fjor, er dog bundet op omkring enkeltsager med store erstatningssummer på op til flere millioner.

Det handler for eksempel om ildspåsættelse af ejendomme og større personskadesager, som hører til nogle af de absolut dyreste svindelsager i forsikringskoncernen.

Svindel med personskader fylder meget

I 2022 afdækkede Tryg således svindel for over 100 mio. kr. alene på personskadesager.

”Personskade er i sagens natur følsomt, og vi tilgår disse sager med meget stor forsigtighed og hensyntagen til vores kunder. Men det er enorme beløb, som både vi og det offentlige snydes for, når der under påskud om for eksempel invaliderende personskade svindles med forsikring og sociale ydelser.”

”Når mistanken opstår, føler vi os derfor forpligtet til at undersøge sagen nærmere for at kunne af- eller bekræfte svindel,” uddyber Frederik Sjørslev Søgaard.

I under en promille af alle personskadesager er Tryg nødt til at gøre brug af personobservation til at afsløre svindel, men det sker kun, når alle andre muligheder er udtømte. I ni ud af ti af disse sager viser mistanken sig ifølge selskabet at være berettiget.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også