Novo Nordisk-aktien falder efter melding om undersøgelse af kræftricisi ved Wegovy og Ozempic

Det Europæiske Lægemiddelagentur vil undersøge et sikkerhedssignal om kræftrisici ved det virksomme stof i Novo Nordisks lægemidler Wegovy og Ozempic. Stoffet blev også undersøgt i 2013.
GLP-1-midlerne er også tidlgiere undersøgt for kræftrisiko. | Foto: Novo Nordisk / PR
GLP-1-midlerne er også tidlgiere undersøgt for kræftrisiko. | Foto: Novo Nordisk / PR

Novo Nordisk falder fra åbningen torsdag på børsen i København, efter at B.T. onsdag kunne berette, at Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, har valgt at undersøge et såkaldt sikkerhedssignal om kræftrisici med GLP-1-midler, herunder for Novo Nordisks Wegovy og Ozempic.

Aktien dykkede torsdag formiddag ca. 2 pct.

EMA’s undersøgelse kommer oven på et studie, der indikerer, at virkningsstoffet GLP-1 potentielt kan øge risikoen for skjoldbruskkirtelkræft hos patienter med type 2-diabetes.

EMA’s sikkerhedskomité drøftede tilbage i januar sikkerhedssignalet for GLP-1-midlerne efter studiet og har i april sendt en liste af spørgsmål videre til medicinalvirksomheder. Novo har indtil 26. juli til at svare på EMA’s spørgsmål, skriver B.T.

Hos Sydbank vurderer analytiker Søren Løntoft Hansen, at det er alt for tidligt at bekymre sig over EMA’s undersøgelse.

”GLP-1 er velundersøgt og har været længe på markedet,” siger Søren Løntoft Hansen.

Han peger på, at det ikke er første gang, at GLP-1-klassen undersøges for en kræftmistanke. Det skete også i 2013, hvor klassen blev frikendt af EMA.

Og myndighederne har mange oplysninger til rådighed. Hen over årene er der indsamlet voldsomt mange data for GLP-1 både fra kliniske studier og i patientdatabaser, som myndighederne kan holde op mod studiet.

”Så det er meget fornuftigt at undersøge sammenhængen, når et studie signalerer øget risiko for skjoldbruskkirtelkræft. Det gælder også i forhold til at undersøge de forudsætninger, studiet stiller op. Er de rigtige, og hvad er der om det i kliniske studier og i data indsamlet fra brugen af GLP-1 i den virkelige verden,” siger Sydbank-analytikeren.

Over for B.T. understreger Novo Nordisks pressechef Lars Otto Andersen-Lange, at selskabet tager indberetninger om bivirkninger ved brug af selskabet medicin meget alvorligt. Novo har dog ikke selv fundet en øget risiko for skjoldbruskkirtelkræft i mennesker.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter