Sigtet for groft bedrageri for 207 millioner: Efter fire år skal chef for kornfirma nu for retten

Tidligere chef i grovvareselskab i Randers skal for retten til september, viser aktindsigt. Samlet er han sigtet for bedrageri i 254 tilfælde, men nægter enhver skyld.
En række landmænd tabte millionbeløb på at handle korn og raps med BMG op til konkursen i januar 2019. Nu er medarbejder på vej i retten. | Foto: Jens Dresling
En række landmænd tabte millionbeløb på at handle korn og raps med BMG op til konkursen i januar 2019. Nu er medarbejder på vej i retten. | Foto: Jens Dresling

En tidligere ledende medarbejder i det kollapsede kornselskab BMG skal for retten sigtet for at have bedraget kunder og manipuleret regnskaber i hele 254 tilfælde.

Det viser en aktindsigt i en retsmødebegæring til retten i Randers, som AgriWatch har fået.

Heri fremgår det, at politiet har sigtet den tidligere medarbejder for at have manipuleret i regnskaberne helt tilbage fra 2011 og frem til selskabets kollaps og konkurs i 2019. 

Derudover har man sigtet ham for bedrageri af særlig grov beskaffenhed i hele 278 tilfælde - hvor et mindre antal dog forventes at udgå, så man formentlig ender på lige over 250 tilfælde.

Tidligere har det været fremme fra de indsatte kuratorer i konkursboerne i koncernen, at regnskabsmanipulationerne løb op i et større tocifret millionbeløb. Men nu viser det sig altså, at det samlede beløb for bedrageri ifølge politiet er over 200 mio. kr.

Med så stort et samlet beløb i en bedragerisigtelse er sagen blandt de absolut større herhjemme. I sigtelsen for groft bedrageri er der anvendt en paragraf, der giver mulighed for at udvide straframmen fra seks år og helt op til otte års fængsel.

Forleden blev forretningsmanden bag blandt andet Fauna Energi, Martin Storm Rasmussen, idømt fem års fængsel efter at have tilstået bedrageri for over 210 mio. kr. Ud over størrelsen på de to anklagedes bedrageri, samt at de begge har Kåre Pihlmann som forsvarer, er der dog ikke meget til fælles i de to sager.

Retten har nu berammet sagen til første gang at skulle for retten 1. september ved retten i Randers.

På det indledende retsmøde skal sigtelsen vendes mellem sagens anklager og medarbejderens forsvarer, før der tages stilling til en endelig tiltale i sagen, oplyser Østjyllands Politi. Der er afsat halvanden time til sagen, fremgår det af retsmødebegæringen.

Ifølge forsvarer Kåre Pihlmann vil det dog blive en kort forhandling.

”Når der er indkaldt til et forberedende retsmøde, er det, fordi anklageren vil forsøge at køre det som en tilståelsessag. Det bliver der ikke tale om her. Min klient nægter sig skyldig,” siger han.

”Han kan ikke erkende noget af det. Han vil frifindes,” lyder det fra forsvareren, der dog afviser at uddybe påstanden før sagen skal for retten..

Op til otte års fængsel

Ad flere omgange har det været omtalt, at manipulationerne i regnskaberne er foregået ved, at medarbejderen havde master-adgang til kornselskabets bogføringsprogrammer og derfor kunne lægge ordrer og aftaler direkte i systemerne uden kontrol eller opfølgning.

Ifølge sigtelsen og tidligere omtaler fra blandt andet BMG-konkursboets kuratorer er manipulationerne startet helt tilbage i 2011, men altså først opdaget i 2019.

Selv om det fremgår af retsmødebegæringen, at manipulationerne vurderes til at være startet i 2011, er han udelukkende sigtet for at have begået bedrageri i tilfælde, der er sket i eller efter 2016.

Spar Nords var bankforbindelse for BMG de sidste år. Bankens tilgodehavende på 46,5 mio. kr. udgør det største enkeltstående tilfælde af bedrageri, viser retsmødebegæringen. Men ellers er der tale om beløb fra 600 kroner til telefoni og op til beløb, hvor landmænd har tabt op til 7,7 mio. kr. på at handle med selskabet op til kollapset.

Ud over de flere hundrede tilfælde af bedrageri er medarbejderen også sigtet for at have overtrådt straffelovens paragraf 302, stk. 1 og 4 om grov regnskabsuorden. Her er strafferammen op til et år og seks måneders fængsel.

Her fremgår det af retsmødebegæringen, at hvis ikke der var manipuleret med regnskaberne, ville BMG’s egenkapital allerede i 2014 reelt have været på minus 21 mio. kr. I stedet var den manipuleret til 9,4 mio. kr.

I det sidste regnskab, der blev aflagt for 2017, fremgik egenkapitalen til at være 14,6 mio. kr. I virkeligheden ville den – hvis ikke bøgerne var sminket – have været negativ med 57 mio. kr..

Beklagede kort efter konkurs

BMG i Randers var et privat kornselskab i Randers. Det handlede med korn, gødning og råvarer til og fra danske landmænd og andre grovvareselskaber. 

I januar 2019 kom en række posteringer pludselig til den øvrige ledelses kendskab, og den nu sigtede medarbejder gik ifølge tidligere omtale af sagen til bekendelse. Han havde gennem en længere periode manipuleret med regnskaberne for at få dem til at se pænere ud, forklarede BMG i en pressemeddelelse. Medarbejderen blev bortvist, men ledelsen kunne ikke redde selskabet, der derfor gik konkurs få dage senere.

I en udtalelse kort efter konkursen beklagede medarbejderen sine gerninger og forklarede, at han alene ønskede at redde selskabet, så arbejdspladserne kunne bestå.

Trods en hurtig politianmeldelse fra BMG-bestyrelsens side samt kortlægning via konkursboets kuratorer og et indkaldt revisionsfirma, har det taget mere end fire år fra manipulationerne blev kendt til, at sagen nu er på vej mod en retssal.

Ved siden af straffesagen har der været ført flere retssager – dog ikke strafferetlige, men civilretlige.

Den største er et privat søgsmål om erstatningsansvaret for, at medarbejderens manipulationer ikke blev opdaget. Her har kuratorerne i konkursboet efter BMG anlagt sag mod såvel revisor som den tidligere bestyrelse, fordi man mener, at de burde have opdaget svindelen. Sammen med konkursboet føres også Spar Nords krav mod revisor samt bestyrelse.

Sagen er berammet til også at skulle køre i efteråret 2023, men har været udsat ad flere omgange.

Dato sat for BMG-retsopgør: Kuratorer spørger om bestyrelse forstod regnskabet

Tidligere har AgriWatch kunne skrive, at der var tale om flere sigtelser i sagen. Det fremgår dog kun af retsmødebegæringen, at der er tale om en enkelt sigtet i sagen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også