Altinget-ejer forbereder sig til generationsskifte og delvist fondseje

Ejerkonstruktionen bag medierne i Alrow Mediea bliver i fremtiden en kombination af familie- og fondseje, og til det formål stiftes der tre selskaber.
Rasmus Nielsen omgivet af sine to sønner.
Rasmus Nielsen omgivet af sine to sønner.

Alrow Media, som udgiver Altinget i Danmark, Norge og Sverige samt Mandag Morgen, gør klar til et glidende generationsskifte og delvist fondseje. 

Det skriver Rasmus Nielsen, som er stifter, ejer og bestyrelsesformand for Alrow Media, i et indlæg i Altinget

Til det formål stiftes der tre selskaber: Selskabet Row ApS får 90 pct. ejerskab og repræsenterer foruden Rasmus Nielsen selv også hans to sønner, Oskar Herrik Nielsen og William Herrik Nielsen, som hver står til at overtage i første omgang 10 pct. ejerskab i løbet af 2024. 

Dertil stiftes ALF ApS, som er en forkortelse for Alrow Fonden, og et ALF Holding ApS, der fra starten overtager de resterende 10 pct. ejerskab, mens Alrow Fonden planlægges stiftet ved gavebrev i løbet af 2026 til 2030, og når denne stiftes, skal den erstatte ALF Holding som ejer af ALF ApS.

”Jeg, mine sønner, bestyrelsen for Alrow Media og vores rådgivere er overbeviste om, at en kombination af familie- og fondseje vil være den mest gangbare og langtidsholdbare ejerkonstruktion – forhåbentlig ind i det næste århundrede,” skriver Rasmus Nielsen i indlægget.

Fondens kapitalgrundlag forventes dels at komme fra Rasmus Nielsen selv som stifter, og dels fra en andel af fremtidigt udbytte.

”Ud over sit demokratioplysende formål får den som delopgave at kunne kalibrere eller om nødvendigt mægle mellem mulige, fremtidige generationer i det tilfælde, at der opstår divergens i synet på strategien.”

Vil fortsætte som formand

På sigt er det ambitionen, at de to sønner og Alrow Fonden skal eje mere af medievirksomheden og Rasmus Nielsen selv eje mindre. Han forventer dog selv at eje en andel resten af sit liv.

”Den endelige fordeling af det komplette ejerskab fremgår af testamente, ligesom Alrow Fondens fundats med formål og nordisk bestyrelsesprofil samt uddybende stiftertestamente foreligger,” skriver Rasmus Nielsen

”Modellen er fastlagt, og endemålet er uafvendeligt. Der er intet hastværk. Jeg er frisk og fro og planlægger at være formand for virksomheden og senere fondens bestyrelse i årene fremover,” skriver han.

De to sønner, 30-årige Oskar Herrik Nielsen og 26-årige Willian Herrik Nielsen, har begge valgt at gå andre veje end den redaktionelle. Oskar Herrik Nielsen er iværksætter og har tidligere været annoncechef i Alrow Media. Williak Herrik Nielsen er uddannet læge og desuden ph.d.-studerende i hjertemedicin ved Rigshospitalet.

”De har ikke valgt en journalistisk løbebane, så den publicistiske linje vil også i fremtiden blive bemyndiget de ansvarshavende chefredaktører på grundlag af udgiverprincippet om neutralitet og redelighed,” skriver Rasmus Nielsen.

Været interesse fra købere

Altinget-ejeren gik ud af regnskabsperioden 2021/2021 med et større overskud end ventet. Bundlinjen viste i perioden et resultat på 10,4 mio. kr., og der lød i forbindelse med præsentationen af regnskabet i efteråret en forventning om fortsat vækst fra adm. direktør Cristoph Nørgaard.

At Rasmus Nielsen, selskabets 62-årige stifter og ejer, nu forbereder det, han beskriver som ”et glidende generationsskifte,” og forberedelsen mod delvist fondseje, skyldes et ønske om at sikre de fire mediers selveje og de tilhørende arbejdspladser, skriver han.

Han beretter, at der gennem årene har været købsinteresse fra både indland og udlandet.

”Men med disse skridt ønsker jeg at værne om medietitlernes uafhængige, neutrale og seriøse udgivergrundlag. Dertil sikres vores i dag omkring 200 arbejdspladser i Bruxelles, København, Oslo og Stockholm. Vi er vidensvirksomheder, hvor vores veluddannede og specialiserede medarbejdere betyder alt,” skriver Rasmus Nielsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også