Bredbåndsrebel satser stort med 5G-internet til spotpris

Bredbåndsudbyderen Fastspeed lancerer nu mobilt bredbånd via 5G og dumper prisen i forhold til konkurrenterne. Selskabet lejer sig ind på teleselskabet 3s netværk.
Foto: Malte Oxvig
Foto: Malte Oxvig

Efter at have protesteret længe over stigende engrospriser for at leje sig ind på fiberkabler flere steder i Danmark tager bredbåndsrebellen Fastspeed nu konsekvensen og lancerer mobilt bredbånd via 5G til billigere priser end selskabets øvrige produkter – og langt billigere end konkurrenternes tilsvarende 5G-produkter.

Fastspeed begynder således fra torsdag at tilbyde 5G-produkter på 3s netværk, men under eget navn og til andre priser end 3. Det billigste 5G-produkt hos Fastspeed vil koste 239 kr. om måneden, hvis brugerne selv køber en router. Med en lejet router er prisen 289 kr. månedligt.

Produkterne er ligesom hos 3 uden loft over dataforbruget.

”Vi vil tilbyde det som supplement til vores øvrige produkter for at få fuld dækning i hele Danmark, så ingen kunder oplever skal gå forgæves hos os. Vi har hele tiden haft den holdning, at mobile produkter ikke er os, men det produkt vi lancerer her, har så høj kvalitet, at vi gerne vil lægge navn til,” siger Jens Raith, direktør i Fastspeed.

Tidligere kun kabler

Fastspeed har i flere år bygget forretningen op om internetforbindelser via fiberkabler og Kabel-TV (coax, red.) i hele Danmark. Selskabet ejer ikke selv fiber- eller coax-net, men lejer sig ind hos forskellige net-ejere over hele Danmark. Det samme er tilfældet hos 3, hvor Fastspeeds 5G-produkt kommer til at minde om 3s tilsvarende, men altså til andre priser og med Fastspeeds egen branding.

”Når vi har valgt 3 som samarbejdspartner, er det, fordi de har en udfordrerposition, som vi også altid selv har haft. Derfor har vi kunnet mødes. Det bliver et produkt med høj kvalitet, men hvor vi også skal gøre lidt ud af at forventningsafstemme med kunderne, at vi ikke kan garantere minimumshastigheder, som vi kan på kablede forbindelser,” siger han.

Mens teleselskaber i ind- og udland i en del år har markedsført mobilt bredbånd via 3G og 4G, er det først med 5G, at kunderne reelt har udsigt til at kunne få mobilt bredbånd med hastigheder, der minder om fiberforbindelser. 

Især 3 har været aggressiv med at føre internet via 5G frem som en reel konkurrent til andre teknologier, men også Telia og Telenor har skubbet på udviklingen med lignende produkter. Også Nuuday-koncernens selskaber (det tidligere TDC) har tilbud på området, men her har koncernchef Jon James tidligere i ITWatch nedtonet sin forventning til 5G som alternativ til fiber.

Fastspeed-chef Jens Raith og Telenor-chef Lars Thomsen har tidligere været stærkt kritisk over for en ny måde at regulere priser på bredbåndsområdet på, som gav netejerne mulighed for at sætte priserne op over for selskaber som Fastspeed og Telenor, der lejer sig ind på andre selskabers fibernet for derefter at sælge forbindelsen videre til slutkunderne.

Alternativ til stigende priser

Her har især Fastspeed-chef Jens Raith flere gange forklaret, at Fastspeed er tvunget til at sende netejernes prisstigninger videre til kunderne, selv om selskabet ikke ønsker det.

Derfor glæder han sig over, at der nu er et alternativ.

”Nu får kunderne pludselig et valg, der er mere prisattraktivt, og som skaber konkurrence på infrastrukturen. Det er godt for kunderne at få muligheder, og der er også min forventning, at det sætter et loft over det vanvittige pris-ridt, som netejerne pålægger os,” siger Jens Raith.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter