Hovedaktionær: Columbus har ingen gang på børsen

Formand og storaktionær i it-selskabet Columbus Ib Kunøe er ikke afvisende over for en afnotering af Columbus, hvis værdi han mener, er groft undervurderet på fondsbørsen. 
Ib Kunøe er bestyrelsesformand i Columbus. | Foto: Magnus Møller
Ib Kunøe er bestyrelsesformand i Columbus. | Foto: Magnus Møller
af NIKOLAJ HARDING

Ib Kunøe, der er formand for det børsnoterede Columbus, har ifølge Børsen købt massivt op i it-selskabets aktier, og over for avisen vurderer to erfarne investorer, at det kunne tyde på, at formanden er ved at kridte op til en afnotering af selskabet. 

Formanden fortæller selv til Børsen, at han ikke vil afvise en afnotering, og at de mange køb af aktier sker, når aktien er billig, og at han i øvrigt synes, at den er ”groft undervurderet”, hvorfor selskabet ikke har nogen gang på børsen ifølge ham. 

”Vi bruger jo ikke børsen til andet, end at det koster os 4 mio. kr. om året at være børsnoteret. Men hvis jeg forsøgte at købe den af børsen, så risikerede jeg at få sådan en Stadil-sag,” siger Ib Kunøe, der i september købte en storaktionærpost for 70 mio kr. i selskabet, til Børsen. 

Stadil-sagen handler om, at Stadil-familien har forsøgt at afnotere Brdr. Hartmann, hvor familien er hovedaktionærer uden præmie til øvrige aktionærer, hvilket har medført kritik fra både eksperter og aktionærer, skriver avisen. 

Ny strategi

Columbus præsenterede onsdag sit regnskab for tredje kvartal, og her løftede selskabet sløret for sin nye strategi frem mod 2026. 

Strategien går under navnet New Heights, og med den sigter Columbus efter en årlig toplinjevækst på 10 pct.

I selskabets snart forgangne strategi, Fokus23, der udløber ved udgangen af i år, lød målsætningen også på 10 pct. årlig vækst, og derfor spurgte ITWatch Søren Krogh Knudsen, adm. direktør i Columbus, om målet i den nye strategi er ambitiøs nok. 

”Jeg synes, det er ambitiøst af flere årsager. For det første skal man forstå, at markedet har ændret sig. Så for at vokse med 10 pct. nu skal man tage en væsentlig markedsandel. Hvis man går et par år tilbage, så var det at vokse med 10 pct. det samme som at vokse med markedet,” sagde Søren Krogh Knudsen. 

Han forklarede, at det af den grund er blevet væsentligt sværere at fastholde en vækstrate på 10 pct. og pegede samtidig på, at selskabet lægger op til en væsentlig forbedring af indtjeningsevnen med en EBITDA-margin på 15 pct. ved udgangen af 2026.

”Det kræver fokus, og det kræver fravalg også. Og det kan godt tage toppen af væksten,” sagde Søren Krogh Knudsen. 

Opkøb og life science

Søren Krogh Knudsen forklarede i øvrigt til ITWatch, at opkøb i højere tempo bliver en væsentlig faktor i forhold til at nå de mål. 

Det er en væsentlig forskel fra den måde, som Columbus har ageret på opkøbssiden i de senere år, hvor retningen Fokus23 lå på at skabe et mere fokuseret selskab. 

Han forklarede, at man skal forvente, at selskabet i højest grad vil købe op inden for de eksisterende serviceområder, der er målrettet detail-, fødevare- og produktionsvirksomheder.

Med den nye strategi afslørede Columbus dog, at man tilføjer endnu et serviceområde til sin portefølje med tilføjelsen af et forretningsben, der gør sig inden for life science. 

Det gør selskabet, eftersom det oplever øget efterspørgsel fra life science-virksomheder, og selskabet har allerede en række kunder i branchen som eksempelvis Bavarian Nordic. 

”Jeg forventer, at life science skal udvikle sig på linje med de tre andre forretningsben. Markedsandelen på de tre andre er ikke så høj, at vi har en vækst, der bliver begrænset af for høj markedsandel, og på den måde forventer jeg, at de fire udvikler sig nogenlunde ens,” sagde Søren Krogh Knudsen.

Han forklarede, at selskabet har fokus på den private del af life science-sektoren. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også