Undersøgelse af tabte Mærsk-containere vil tage flere måneder

Mærsk vil dække omkostningerne til oprydning langs kysterne ved Jammerbugt i Nordjylland, hvor et fragtskib under stormen Pia tabte mindst 40 containere. 
Det strandede gods er skyllet op på strandene langs Jammerbugt og er blevet et tilløbsstykke. | Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix
Det strandede gods er skyllet op på strandene langs Jammerbugt og er blevet et tilløbsstykke. | Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix
af ritzau

Arbejdet med at fjerne strandet gods fra strandene langs Jammerbugt går for alvor i gang i dag, onsdag.

Der bliver sat gummigeder og ladvogne ind, der kan indsamle det strandede gods, forklarer strandfoged Thomas Duurloo.

”Vi er nået frem til en aktionsplan, der sætter ind på de tre hårdest ramte lokationer ved Bulbjerg, Slettestrand og Blokhus,” siger han.

Han beskriver et møde tirsdag eftermiddag med Mærsk og Jammerbugt Kommune som ”godt og konstruktivt”.

22. december tabte et af rederiets fragtskibe mindst 40 containere i Skagerrak under stormen Pia. Efterfølgende er flere containere og gods – heriblandt kanyler, køleskabe, kompressorer og sko – drevet i land.

Sikkerhedschef for Mærsks flåde Søren Thuen repræsenterede rederiet på mødet tirsdag eftermiddag.

Han understreger i en kommentar, at Mærsk ser ”med stor alvor på situationen”.

”Det er vores ansvar, og vi er med, indtil alt er ryddet op, og helt indstillet på at dække de omkostninger, der måtte være forbundet med oprydningen,” siger han i en kommentar.

Indsatsen vil blive skaleret op de kommende dage, oplyser Søren Thuen.

Mærsk har hyret et bjærgningsfartøj, der forsøger at lokalisere og bjærge de tabte containere, der endnu ikke er skyllet i land.

Frivillige har allerede givet en hånd med ved indsamling af godset, og strandfogeden opfordrer alle, der har mulighed for det, til at fortsætte den frivillige indsats.

Kommission i fuld gang

Hvorfor, hvordan og helt nøjagtig hvor, Mærsk-containere røg over bord i juledagene, vil formentlig tage flere måneder at få svar på.

Det siger undersøgelseschef Øssur Jarleivson Hilduberg fra Den Maritime Havarikommission, der allerede er i fuld gang med en undersøgelse af hændelsen.

”Det tager typisk et par måneder. Det afhænger af, hvor travlt vi har,” siger han.

Kommissionen er allerede i fuld gang med undersøgelsen ved at indsamle data fra skib, vejr og myndigheder. Det arbejde vil fortsætte en måneds tid. Derfra kan kommissionen gå ind i næste fase af undersøgelsen, som er analysen af hændelsen.

Sko, køleskabe, kanyler og meget midt imellem er drevet op på strandbredderne mellem Bulbjerg og Blokhus i Nordjylland, efter at godt 40 containere fra et Mærsk-skib faldt over bord 22. december.

Den Maritime Havarikommission er en selvstændig enhed under Erhvervsministeriet. Kommissionen undersøger ulykker inden for skibsfart.

”Vores opgave er at finde ud af, hvad der er sket og hvorfor. Det juridiske spørgsmål er ikke os,” siger Øssur Jarleivson Hilduberg.

Han påpeger, at der i starten vil være mange spekulationer om, hvordan det er sket, og hvis ansvar det er.

”Der vil vi gerne mane til besindelse. Der kan være mange årsager,” siger han.

Når undersøgelsen er færdig, vil resultatet blive offentliggjort på kommissionens hjemmeside.

30 km ud for Hanstholm

Det knap 400 meter lange containerskib sejlede ud fra vestkysten under stormen Pia, der ramte Danmark torsdag og fredag. Ifølge Mærsk er containerne faldet over bord omkring 30 km ud for Hanstholm.

Rederiet vurderer, at 46 containere er røget over bord. Det endelige tal vil dog først foreligge, når alle containere er taget af i polske Gdansk, hvor skibet for nuværende ligger til kaj.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også