Danske børsnoteringer gjorde lille comeback i 2023

En række selskaber har dog også sagt farvel til børsen i løbet af det seneste år, herunder Simcorp, som blev afnoteret efter salget til Deutsche Börse. 
Hardware-virksomheden Asetek er en af de virksomheder, som er blevet børsnoteret i København i løbet af 2023, mens Shape Robotics tog springet fra First North-børsen. | Foto: Google Maps
Hardware-virksomheden Asetek er en af de virksomheder, som er blevet børsnoteret i København i løbet af 2023, mens Shape Robotics tog springet fra First North-børsen. | Foto: Google Maps
Af Marketwire

Det danske marked for børsnoteringer gjorde i 2023 et lille comeback efter et udfordrende 2022 præget af krig i Ukraine og makroøkonomisk tumult.

Året har således budt på børsnoteringer fra Gubra, Asetek og Better Collective, mens Shape Robotics har taget springet fra minibørsen First North til Nasdaqs hovedbørs i København.

Mens nye selskaber har prydet den københavnske børs, er der i årets løb også blevet sagt farvel til flere selskaber.

Blandt de afnoterede selskaber er softwareselskabet og den tidligere C25-aktie Simcorp, der 2. oktober officielt blev overtaget af Deutsche Börse, efter at det tyske selskab i slutningen af april afgav et bud på i alt 29 mia. kr.

Også æggebakkeproducenten Brdr. Hartmann havde sit sidste år på fondsbørsen, efter at selskabets storaktionær Thornico efter noget tovtrækning med de øvrige aktionærer fik gennemtrumfet sit opkøb og afnotering af selskabet 20. december.

2023 blev dertil året, hvor det kriseramte luftfartsselskab SAS efter længere tid under konkursbeskyttelse i USA fik styr på ejerkredsen og i den forbindelse kunne meddele, at man i andet kvartal af 2024 planlægger at gå af børsen.

Stadig langt fra 2020 og 2021

Selv om 2023 udmærkede sig som et comebackår for markedet for børsnoteringer sammenlignet med 2022, er der fortsat lang vej til tiderne under 2020 og i særdeleshed 2021, hvor henholdsvis 12 og 24 selskaber gjorde entré på den danske børs.

Mens 2022 var kendetegnet ved skyhøj inflation i Danmark, eurozonen og USA og renteforhøjelse på renteforhøjelse fra centralbankerne for at få kølet økonomierne ned, har det værste makroøkonomiske pres lagt sig i 2023.

I Danmark er der således stort set styr på inflationen, der senest blev opgjort til 0,6 pct., mens der i eurozonen og USA stadig er noget vej til centralbankernes mål om en inflation i niveauet 2 pct.

Retorikken i den henholdsvis amerikanske og europæiske centralbank, Federal Reserve og ECB, er dog mildnet noget, og begge centralbanker er frem mod årsafslutningen begyndt at åbne op for muligheden for lavere renter i 2024.

Intet på tegnebrættet i 2024

Det kan tyde på, at opturen på børsnoteringsmarkedet i 2023 vil blive erstattet med et noget mere stille 2024.

På vej ind i det nye år er der i hvert fald stille på rygtebørsen, når det kommer til aspirerende børsdebutanter i det nye år.

I stedet skal der ses frem mod 2025 eller senest 2026, før fintech-selskabet Pleo efter hensigten går på børsen, skriver dagbladet Børsen.

Også medicinalselskabet Leo Pharma har børsnoteringsdrømme, der efter hensigten vil blive ført ud i livet senest 2026.

Dertil har FOM Technologies, der producerer maskiner til brug inden for materialeforskning, udskudt sin notering på Nasdaqs hovedbørs for i stedet at blive på First North. Beslutningen følger en millioninvestering fra en række institutionelle investorer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også