Dansk Sundhedssikring lancerer nybrud i velfærdsforsikringer med cancerdækning

Centrale aktører har tidligere trukket en streg i sandet ved lige præcis cancerforsikringer, som der hvor grænsen går for, hvad private forsikringsselskaber skal blande sig i.
Kent Jensen er adm. direktør i Dansk Sundhedssikring, der ved årsskiftet lancerede en cancerforsikring. | Foto: Pr/dansk Sundhedssikring
Kent Jensen er adm. direktør i Dansk Sundhedssikring, der ved årsskiftet lancerede en cancerforsikring. | Foto: Pr/dansk Sundhedssikring

Dansk Sundhedssikring har i al stilfærdighed leveret lidt af et nybrud på det danske marked for private sundhedsforsikringer.

Selskabet, der sidste år blev en del af Topdanmark, sendte 1. januar et nyt produkt på gaden, som giver kunder i selskabet mulighed for at købe en cancerforsikring.

”Kræftbehandlingen er generelt rigtig god i Danmark. Især på de store cancerområder som brystcancer og tarmkræft er Danmark langt fremme, når det gælder personlig medicin, dvs. medicin tilpasset den enkelte patients gener,” siger Kent Jensen, der er adm. direktør i Dansk Sundhedssikring.

”Når vi så alligevel har valgt at gå ind på det her, så er det, fordi cancerområdet er et stort område, som er forbundet med ekstremt stor usikkerhed for den enkelte, der bliver ramt, og for de pårørende,” siger han.

I 2020, hvor de seneste tal fra Kræftens Bekæmpelse er fra, fik godt 45.000 danskere stillet en kræftdiagnose.

Med lanceringen af det nye produkt bevæger Dansk Sundhedsforsikring sig som det første selskab i Danmark ind på et område, der af flere centrale aktører er blevet opfattet som ubetrædeligt land for forsikringsselskaberne. Og den nye forsikring skriver sig ind i en debat om grænsefladerne mellem statslige velfærds- og sundhedstilbud og private forsikringer.

I efteråret trak Kent Damsgaard, adm. direktør i forsikringsselskabernes brancheorganisation F&P, netop sin streg i sandet ved forsikringer mod alvorlige sygdomme som bl.a. cancer, der ifølge ham bør blive håndteret i det offentlige.

”Jeg håber ikke, det sker. For det vil betyde, at det offentlige ikke længere kan levere det, som borgerne forventer,” sagde han i den forbindelse til FinansWatch.

Mulighed for ny vurdering

Produktet, der har fået navnet Cancer Care, er udarbejdet i samarbejde med Dansk Sundhedssikrings spanske samarbejdspartner Further.

Ifølge Kent Jensen er der allerede 200.000 kunder, der har tilkøbt forsikringen, som koster ”et lavt trecifret beløb” om året.

Kunder, der tilkøber forsikringen, vil få mulighed for at få foretaget en såkaldt second opinion, såfremt de får stillet en kræftdiagnose. Det sker ved, at de får taget en vævs- eller blodprøve, som vil blive testet og vurderet i udlandet for at sikre, at deres forløb i det offentlige er optimalt skruet sammen. 

Derudover vil den kræftramte få tilknyttet en dansktalende ”sundhedsfaglig tovholder”, som hjælper med at tale med de danske kræftlæger om den syges forløb. 

Hvis Dansk Sundhedssikrings tilknyttede læger vurderer, at den ramte bør behandles med en medicin, som ikke er godkendt i Danmark, kan den syge få dækket udgifter til rejse, konsultation, medicin og behandling i udlandet.

”Det handler egentlig bare om, at du får en tryghed for, at den behandling, du får i Danmark, er god nok. Vi kan så samtidig holde dig i hånden og sikre, at du kan få komfort for og svar på al usikkerhed og alle spørgsmål,” siger Kent Jensen. 

Han forventer, at det kun i meget få tilfælde vil blive nødvendigt at sende kunder til udlandet for at få behandling. Det er trygheden ved at få sparring og hjælp igennem forløbet samt sikkerhed for, at tingene foregår korrekt, der er det primære formål med forsikringen.

”Vi tror, at der er et stort behov for, at folk føler sig mødt og hørt og får skabt noget tryghed. Med det her får den kræftramte en tovholder, der hjælper dig og familien undervejs og holder dig analogt i hånden i en svær tid,” siger Kent Jensen.

”Mere nuanceret end som så”

Produktet har været på tegnebrættet i Dansk Sundhedssikring i cirka et år. I den tid har har selskabet talt med onkologer og kunder, nedsat fokusgrupper og trukket på erfaringer fra andre produkter.

I samme periode er det blevet flittigt debatteret, hvilken rolle de private sundhedsforsikringer bør spille i fremtidens velfærd.

I løbet af de seneste to årtier er antallet af danskere med en privat sundhedsforsikring nemlig vokset kraftigt. I 2003 havde 230.000 personer i en privat sundhedsforsikring. I 2022 var tallet 2,7 mio. Langt hovedparten er forsikret gennem deres arbejde.

Samtidig er det offentlige sundhedssystem mere presset end tidligere.

Derfor argumenterer selskaber og andre aktører for, at de private sundhedsforsikringer er et supplement til den offentlige velfærd, som frigiver plads og ressourcer til at styrke kernevelfærden i det offentlige. 

På den anden side lyder kritikken, at udviklingen skaber et A- og B-hold for dem, der henholdsvis har råd og ikke har råd til at købe sig til ekstra tilbud, samt at de private sundhedsforsikringer dræner det offentlige for hænder.

Derfor er Kent Jensen heller ikke i tvivl om, at lanceringen af Cancer Care vil blive mødt af kritiske røster. Det er heller ikke fløjet over hovedet på ham, at Kent Damsgaard fra F&P i november udtalte sig kritisk om potentielle forsikringer på kræftområdet.

”Det er bare mere nuanceret end som så. Vi har ikke private cancer-klinikker i Danmark, hvor vi tager danske onkologer hen. Man skal i stedet se det her som, at vi putter olie på systemet, så dit forløb i den offentlige sektor kan glide bedre. Det er især det her med usikkerheden, når du får så alvorlig en sygdom som cancer, at du har en tovholder, som sikrer dit forløb i samarbejde med det danske system,” siger Kent Jensen. 

Han spår samtidig, at Cancer Care ikke bliver det sidste produkt, man vi se fra Dansk Sundhedssikring inden for kritiske sygdomme.

”Jeg er tilhænger af, at en sundhedsforsikring skal være relevant på mere end bare det her fysioterapi, kiropraktor og psykologhjælp og banale operationer,” siger Kent Jensen.

”Det er sådan set markedet og efterspørgslen, der kommer til at definere, hvad der vil være indholdet i en sundhedsforsikring. Det er ikke noget, man kan definere fra politisk hold. Du skal bare have respekt for, at vi har en stærk offentlig sektor, og vi skal bruge de ressourcer, vi har, på den bedst mulige måde i samspil med hinanden,” siger han.

Dansk Sundhedssikring blev 1. december sidste år en del af Topdanmark, der købte selskabet sammen med resten af koncernen Oona Health for 2,25 mia. kr. af kapitalfonden Anacap Financial Partners.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter