Norges største pensionskasse sortlister alkohol og dermed Carlsberg

Carlsberg og andre bryggerier er endt på en liste over virksomheder, som Norges største pensionskasse KLP ikke investerer i. 
Norges største pensionskasse udvider deres sorte liste og ekskluderer alkohol. | Foto: Finn Frandsen
Norges største pensionskasse udvider deres sorte liste og ekskluderer alkohol. | Foto: Finn Frandsen
af marketwire

KLP, der er Norges største pensionskasse, udvider sin sorte liste og ekskluderer alkohol på lige fod med blandt andet tobak. Det betyder, at Carlsberg er havnet på pensionskassens eksklusionsliste.

Det skriver Jyllands-Posten Erhverv.

Pensionskassen KLP, hvis medlemmer især er kommunalt ansatte, har valgt at ekskludere alkohol på linje med andre afhængighedsskabende produkter som gambling, tobak og porno. Pensionskassen har siden 2019 valgt, at ekskludere en række produkter. Selskabet har derved skabt en såkaldt sort liste.

”Vi vil gerne promovere sundhed, og vi skal være opmærksomme på de negative indvirkninger, nogle produkter som alkohol, gambling og tobak har. Vi bliver nødt til at se dem i én kategori, siger Kiran Aziz, der er KLP’s chef for ansvarlige investeringer,” skriver Jyllands-Posten Erhverv.

KLP’s sorte liste er i dag på 14 sider, og især det voksende fokus på ansvarlige investeringer får i disse år pensionsselskabernes sorte lister til at vokse.

Professor på CBS Andreas Rasche, der er ekspert i virksomheders ESG - dvs. klimamæssige, sociale og ledelsesmæsssige forhold, mener dog, at ekskluderingerne skaber en række dilemmaer, blandt andet fordi de baseres på værdier og ikke objektive standarder, skriver avisen.

Den danske pensionskasse Akademikerpension har også diskuteret muligheden for at sortliste alkohol, men har valgt at trække stregen ved tobak. Det er heller ikke Bryggeriforeningens direktør, Nick Hækkerups, oplevelse, at flere investorer vælger at ekskludere bryggerier, skriver Jyllands-Posten Erhverv.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også