Onlinebank har lukket for udlån til privatkunder

Det er i øjeblikket ikke muligt for privatkunder at låne penge hos onlinebanken Lunar eller at blive henvist til en samarbejdspartner. 
Lunar vil have flere produkter på hylderne og kigger mod at kunne tilbyde realkreditlån, fortæller finansdirektør Rie Ruby. | Foto: Lunar - Pr
Lunar vil have flere produkter på hylderne og kigger mod at kunne tilbyde realkreditlån, fortæller finansdirektør Rie Ruby. | Foto: Lunar - Pr

En bank, der ikke låner penge ud.

Det strider lidt mod forretningsmodellen. Ikke desto mindre er det i øjeblikket situationen hos onlinebanken Lunar, hvor privatkunder ikke kan låne penge af banken eller af bankens samarbejdspartner.

Lunar arbejder i øjeblikket på en plan, der skal få bankens solvens oven vande, efter at den i februar tabte en retssag i Norge, som koster over 400 mio. kr. og har medført, at banken ikke har levet op til kapitalkravene fra Finanstilsynet.

Ifølge finansdirektør Rie Ruby havde Lunar oprindeligt planlagt i 2024 at annoncere et tiltag, der skulle få flere lån på egne bøger, men det er nu udskudt som følge af den tabte retssag i Norge. Den har betydet, at banken skulle få en ny kapitalplan på plads. 

”Det er klart, at når man er i en situation, hvor vi har haft meget fokus på at få en kapitalplan på plads, så er det ikke lige nu, at vi skal have mere udlån på egne bøger, fordi det binder meget kapital,” siger hun med henvisning til, at et øget udlån kræver, at Lunar har mere kapital til rådighed som sikkerhed. 

Lunar kom tirsdag et stort skridt nærmere at leve op til kapitalplanen, da de største aktionærer skød 180 mio. kr. ind i banken. Det er et væsentligt element i at leve op til den plan, som banken i marts sendte til Finanstilsynet. 

Bankens nuværende portefølje af udlån på 1,2 mia. kr. er en afløbsforretning – det vil sige, at banken ikke tager nye lån ind – og samtidig har bankens samarbejdspartner for privatudlån, Express Bank, der er ejet af franske BNP Paribas, for nylig varslet et exit på det danske marked og tager derfor ikke nye danske kunder ind. 

Rie Ruby fortæller, at Lunar er i dialog med flere banker for at lave en ny formidlingsaftale, men der er endnu ikke er lavet en aftale. Det betyder, at privatkunder i Lunar lige nu ikke kan få et lån gennem banken. 

På erhvervssiden har Lunar et samarbejde om at formidle lån til det svenske selskab Froda, som ikke er påvirket af den nuværende proces med Finanstilsynet. 

Hæmmer vækstplaner

Lunar har også tidligt udtalt ambitioner om at udvide sin produktpalet, så Lunar kan blive kundernes eneste bank – herunder også med realkreditlån – og den ambition er der fortsat, men planerne er blevet skubbet som følge af den tabte retssag i Norge. 

”Vi arbejder på den fulde palet, og det er stadig vores plan på længere sigt at have det helt brede udbud til vores kunder, så de ikke behøver at gå andre steder hen.” 

”Det overraskende udfald i Norge gør, at vi lige nu har vores fokus på at få vores kapitalplan helt på plads – og det gør naturligt, at der er nogle områder, som er sat på pause – herunder udlån på egne bøger, hvor vi så har mere fokus på at låne via tredjepart,” siger hun.

Lunar kom ud af 2023 med et underskud på 414 mio. kr. og forventer i år et minus på 150-250 mio. kr., men forventer, at man i løbet af 2024 vil nå et tidspunkt, hvor banken på månedsbasis har en positiv indtjening. 

Den manglende mulighed for udlån hæmmer delvist bankens vækstplaner. 

”Det er klart, at det kan bremse vores vækstmuligheder på udlån og de planer, som vi havde der, men til gengæld er der god vækst i andre dele af forretningen – for eksempel banking services og vores partnerskaber på forsikringer,” siger hun med henvisning til forretningsområdet, hvor Lunar åbner sin tværnordiske infrastruktur for blandt andet internationale storbanker.

Lunars samlede kundebase er i 2023 øget fra 650.000 til 850.000, hvoraf 63 pct. er defineret som aktive brugere, der mindst har brugt deres konto én gang den seneste måned. 118.000 kunder betaler et månedligt abonnement, hvilket er en tredobling fra 2022. 

”Jeg synes, at det er en fornuftig andel, som er aktive, og samlet set en god base, som betaler abonnement. Vi vil selvfølgelig gerne have flere, men det handler også om, at vi skal have en bredere produktpalet for at være relevante for endnu flere,” siger hun. 

Det samlede indlån er trods den store kundevækst kun forøget med 650 mio. kr. i 2023 til 10,6 mia. kr., hvilket kan synes lavt, men Rie Ruby siger, at Lunar ikke har fokus på bare at tiltrække rene indlånskunder. 

”Lunar er ikke kun et sted, hvor man kommer ind for at få en god rente. Vi vil helst have aktive kunder og være en bank, som man bruger i sin hverdag, og i mindre grad et sted, hvor man placerer nogle overskydende penge. Vi kan også se, at en del af de andre banker er kommet med på at hæve renten, og at der er kommet mere konkurrence den vej rundt,” siger Rie Ruby. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også