PFA om milliardinvestering i TDC: Vi kunne have ønsket et højere afkast

Et milliardunderskud i 2022 i det PFA-selskab, som rummer pensionsselskabets investering i TDC, blev afløst af et mere beskedent minus i 2023.
ATP, PFA, PKA og Macquarie betalte i 2018 godt 40 mia. kr. for at blive ejere af TDC. | Foto: Jens Dresling
ATP, PFA, PKA og Macquarie betalte i 2018 godt 40 mia. kr. for at blive ejere af TDC. | Foto: Jens Dresling

En af PFA’s mest opsigtsvækkende investeringer de seneste mange år har ikke klaret sig så godt, som pensionsselskabet ønskede sig.

I 2018 købte pensionsselskabet under stor polemik det dengang børsnoterede teleselskab TDC for ca. 40 mia. kr. sammen med to andre danske pensionskæmper, ATP og PKA, og den australske kapitalfond Macquarie. Men status seks år senere er et afkast i den lave ende.

Det skriver Peter Tind, chef for alternative investeringer hos PFA, i en kommentar til FinansWatch.

”Siden PFA foretog investeringen i TDC i 2018, har nogle ting udviklet sig som forventet, mens andre ikke har, ligesom vi også kunne have ønsket et højere afkast,” skriver han og bemærker, at PFA’s samlede investeringsportefølje, som TDC i sagens natur indgår i, samlet set har klaret sig i toppen af det kommercielle marked de seneste år.

Han skriver videre, at PFA’s portefølje af private equity-investeringer, altså investeringer i unoterede aktier, som TDC er en del af, har ”leveret et betydeligt merafkast over de sidste fem år relativt til sammenlignelige, børsnoterede aktier”.

De tre danske pensionsselskaber sidder på samlet halvdelen af TDC – altså en sjettedel hver, svarende til en købspris på omkring 6,7 mia. kr. for hvert pensionsselskab – mens Macquarie ejer den anden halvdel.

PFA’s TDC-andel ligger i et særskilt selskab PFA Ophelia Investco I 2018. Dét selskab præsenterer ikke egne regnskaber, men PFA oplyser, at resultatet i selskabet i 2023 blev et underskud på 3,2 mio. kr. I 2022 var resultatet i selskabet markant ringere med et underskud på 1,057 mia. kr.

I 2021 landede PFA Ophelia Investco I 2018 et overskud på knap 700 mio. kr.

FInansWatch har spurgt PFA, hvordan det samlede regnestykke for afkastet af selskabets investeringer i TDC siden 2018 ser ud. Det har PFA ikke svaret på.

Fusionsplaner stødte på grund

Opkøbet af TDC kom på plads efter et lettere speget forløb, hvor TDC selv havde præsenteret en fusion med mediedelen af det selskab, som dengang hed MTG og i dag hedder Viaplay Group.

MTG stod bag bl.a. streamingtjenesten Viaplay og en række tv-kanaler i Norden, herunder de danske TV3-kanaler, og formålet med fusionen var at skabe en nordisk underholdnings- og telekoncern med en årlig omsætning på 30 mia. kr.

Fusionsplanerne blev overhalet indenom, da et konsortium bestående af PFA, PKA, ATP og Macquarie afgav et bud på TDC – et tilbud, som TDC’s bestyrelse i første omgang havde afvist. Men TDC’s bestyrelse endte med at anbefale selskabets aktionærer at sige ja tak til konsortiets tilbud på 50,25 kr. per aktie svarende til en samlet pris på 40,3 mia. kr.

Og sådan blev det. TDC’s fusion med MTG blev lagt i graven, og ATP, PFA, PKA og Macquarie blev ejere af TDC.

Skylder ejere 24,6 milliarder

Under det nye ejerskab er TDC blevet polstret med lån fra ejerne. Deres lån til TDC er vokset med godt 8 mia. kr. de seneste år fra 16,45 mia. kr. ved udgangen af 2018 til knap 24,6 mia. kr. ved udgangen af 2023.

Forklaringen på TDC’s stigende gæld til ejerne er, at de renter, som TDC skal betale på lånene, kan blive lagt til lånene i stedet for at blive betalt tilbage til ejerne.

”Aktionærlånene til DKT Holdings (moderselskabet i TDC-koncernen, red.) er struktureret sådan, at renterne kan tilskrives hovedstolen frem for at blive betalt løbende, hvilket er årsagen til, at hovedstolen på disse lån stiger over tid,” skriver Peter Tind, chef for alternative investeringer hos PFA, i kommentaren til FinansWatch.

Af DKT Holdings regnskab for 2023 fremgår det, at ejernes lån til selskabet er vokset med 1,961 mia. kr. i løbet af året. Det er en stor del af de 2,13 mia. kr., som rentebetalingerne på aktionærlånene løb op i gennem året.

TDC splittet op i to

Børsen skrev i maj, at en anden medejer af TDC, nemlig PKA, havde fået et afkast på godt 1 pct. i løbet af de seks år, hvor selskabet har været en del af teleselskabets ejerkreds.

Over for FinansWatch erkender Michael Nellemann Pedersen, investeringsdirektør hos PKA, at afkastet ikke har været noget at skrive hjem om.

”Vi har ikke fået et afkast, siden vi investerede i TDC, men vi er som sagt en langsigtet investor, og vi tror på, at investeringen på sigt vil give et fornuftigt risikojusteret afkast til vores medlemmer,” lyder det i en skriftlig kommentar fra investeringsdirektøren.

I kølvandet på ejerskiftet i 2018 blev TDC splittet op i to selskaber: TDC Net, som står for infrastruktur såsom internet- og mobiltelefonforbindelser, og Nuuday, som favner de kundevendte aktiviteter såsom Yousee og Telmore.

Det var primært infrastrukturdelen af TDC, som de nye ejere interesserede sig for.

”Planen var heller ikke, at vi både skulle have en virksomhedsinvestering i Nuuday og en infrastrukturinvestering i TDC Net. Planen var, at det skulle være infrastruktur,” sagde Michael Nellemann Pedersen i maj til Børsen.

Til FinansWatch skriver investeringsdirektøren, at TDC har nået nogle af sine mål siden ejerskiftet, men ikke alle.

”Siden vi investerede i TDC, er mange af vores mål for selskabet blevet nået, og de investeringsplaner, budgetter og forretningsplaner, der blev lagt, er blevet fulgt. Så er der andre områder, som vi ikke er i mål med endnu, og dem har vi fokus på at adressere,” skriver han.

Milliardudlån fra PKA til TDC

PKA’s investering i TDC ligger i selskabet PKA Ophelia Holding. Selskabet fik i 2023 et underskud på 61 mio. kr. mod et minus på 719 mio. kr. året før. Siden 2018, hvor PKA Ophelia Holding blev etableret, har selskabet haft et samlet overskud på knap 60 mio. kr.

Selskabet havde ved udgangen aktiver for 4,04 mia. kr. Det består langt overvejende – bortset fra 7 mio. kr. i likvider – af lån til TDC.

PKA tror og håber på bedre afkast af TDC-investeringer fremover.

”Vi er en meget langsigtet investor, og det gælder især for vores infrastrukturinvesteringer, og det har også betydet, at vi har kunnet træffe nogle valg, som ikke giver et kortsigtet afkast, men som vi tror på skaber den bedst mulige langsigtede værdiudvikling i TDC-selskaberne,” skriver Michael Nellemann Pedersen.

Den tredje og sidste pensionsinvestor i TDC, ATP, har ikke placeret investeringen i TDC i et separat selskab. Derfor er det ikke muligt at finde regnskabstal for, hvordan ATP’s udvikling har udviklet sig.

I en skriftlig kommentar fra Søren Springborg, kommunikationsdirektør hos ATP, lyder det – ligesom PKA’s Michael Nellemann Pedersen – at TDC ikke er i mål med alle planer, som var en del af investeringen i 2018.

”Normalt kommenterer vi ikke på enkeltinvesteringer, men vi har forståelse for, at der er en særlig interesse for TDC-investeringen. Som aktionær har vi noteret os, at selskabet er lykkedes med en række strategiske prioriteter i løbet af vores ejerskabsperiode, mens der fortsat er fokus på at adressere andre,” skriver Søren Springborg.

DKT Holdings havde i 2023 en nettoomsætning på knap 16 mia. kr. og fik et underskud for året på knap 3,8 mia. kr.

Egenkapitalen var ved udgangen af 2023 negativ med 4,83 mia. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også