Skibsfarten kan fjerne forurening svarende til 121 kulværker inden 2030

En halvering af shippingbranchens udledning af drivhusgasser vil svare til at lukke 121 kulkraftværker, viser ny rapport.
Shippingindustrien kan reducere CO2-udledning med 36-47 pct. frem mod 2030. | Foto: Damian Dovarganes/AP/Ritzau Scanpix
Shippingindustrien kan reducere CO2-udledning med 36-47 pct. frem mod 2030. | Foto: Damian Dovarganes/AP/Ritzau Scanpix

Det er muligt for shipping at halvere sin udledning af drivhusgasser i dette årti.

Det fremgår af et nyt studie udført af konsulenthuset CE Delft på vegne af Clean Shipping Coalition. 

Studiet er foretaget i anledning af næste uges afgørende møde i klimakomiteen under FN’s søfartsorganisation, IMO, hvor branchen skal lande en række afgørende elementer i en global klimastrategi for shipping.

Ifølge det nye studie vil det være muligt for branchen af reducere udledningen med 36-47 pct. i 2030 – uden at påvirke den globale handel.

Ifølge forfatterne bag undersøgelsen vil en halvering af shippings udledning af drivhusgasser svare til at lukke 121 kulkraftværker.

”Industrien kan opnå denne reduktion ved at implementere eksisterende teknologier og løsninger, for eksempel vind-assisteret fremdrift, at sænke farten på skibe, og ved at bruge 5-10 pct. udledningsfrit brændstof i 2030,” hedder det i en meddelelse om rapporten.

Forskere: Dyrere at vente

Lige nu har IMO et mål om først at halvere udledningen af drivhusgasser fra den globale flåde i 2050 efterfulgt af en udfasning hurtigst muligt derefter.

Men fra mange aktører i branchen og fra politikere lyder det, at IMO’s mål langtfra er ambitiøst nok. Der opfordres i stedet til netto-nuludledning i 2050 og mere ambitiøse delmål i 2030 og 2040.

University College London har blandt andet konkluderet, at for hvert år, shippings grønne omstilling bliver forsinket, vil det koste branchen 100 mio. pund mere at dekarbonisere den globale flåde.

Handelsflåden transporterer op mod 90 pct. af den globale varehandel og har en årlig udledning på omkring en mia. ton drivhusgas svarende til ca. tre pct. af klodens samlede CO2-udledning.

Mødet i IMO’s Marine Environment Protection Committe, nummer 80 i rækken, afholdes i London fra 3. til 7. juli.

Clean Shipping Coalition er en sammenslutning af ngo’er, der blandt andet tæller Transport & Environment, Seas at Risk og Carbon Market Watch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også