Hvad kommer efter ISS' braiserede tykkam?

Servicekoncernen ISS er kørt i hegnet med en af sine største kontrakter – med forsvaret. Nu bliver opgaverne nationaliseret, og så er spørgsmålet hvilken kontrol, der så bliver med mad og rengøring.
Jørgen Bendsen er redaktør på Watch Medier med ansvar for EjendomsWatch. | Foto: Jan Mindegaard / Watch Medier
Jørgen Bendsen er redaktør på Watch Medier med ansvar for EjendomsWatch. | Foto: Jan Mindegaard / Watch Medier

ISS-koncernen er efter månedlange forhandlinger sluppet ud af sin tabsgivende kontrakt om at levere bespisning, rengøring og bygningsservice til forsvaret. En kontrakt, der blev indgået i 2017 og som skulle sende 3 mia. kr. i omsætning afsted til ISS over seks år.

Dagligt har 1,5 mio. kvadratmeter skullet rengøres og 35.000 måltider mad serveres på tilsammen 550 adresser rundt omkring i Danmark.

Som FødevareWatch med serien Kaos-kontrakten har kortlagt i den forløbne uge har der været en perlerække af brud på de krav, som ISS skulle leve op til. Sortimentet og portionerne har ikke været som lovet, sultne soldater på øvelse er blevet spist af med en tør bolle og revet gulerod, og der har vist sig at være langt fra ordene, da kontrakten blev indgået. Dengang indvarsledes en ny tid på kantinefronten med retter som eksempelvis braiseret tykkam med mørkt øl og "specials" i form af tortillas.

Trods måneders forsøg har parterne ikke kunnet nå hinanden, og nu hjemtages opgaverne af Forsvarets Ejendomsstyrelse selv. Det gode spørgsmål i den forbindelse er, om forsvaret fortsat vil føre tilsyn med, at sortimentet er tilfredsstillende, maden tilpas ernæringsrigtig og med stikprøver sikre, at der ikke er udsolgt af kildevand på en varm sommerdag, når man nu selv står med opgaven.

For nogle af os, der har været i trøjen, står minderne om forsvarets egen kantinedrift ikke tilbage som noget kulinarisk festfyrværkeri, men måske de snart forhenværende ISS-ansatte kan udrette mirakler, når de overdrages til Ejendomsstyrelsen.

Det er åbenlyst, at ISS har begået fejl og ikke overholdt sin kontrakt med forsvaret. Men fejl sker også hos staten, kommunerne og regionerne. Spotlyset er blot her mindre intenst, når der ikke er en ekstern leverandør at skyde til måls på.

ISS-kontrakten afløste i 2018 en kontrakt, som forsvaret på det tidspunkt havde delt op mellem ISS, Forenede Service og Kemp & Lauritzen.

ISS formåede altså tidligere at leve op til sin kontrakt, siden man fik lov at løbe med den nye og langt større på hele seks år.

Det samme er en ny privat leverandør naturligvis i stand til, hvis forsvaret – når den aktuelle røg har lagt sig – skulle ønske at fokusere på at drive forsvar i stedet for at lave mad, gøre rent og klippe hæk.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også