EU-aftale med Sanofi-GSK kan sende 3,7 mio. vaccinedoser til Danmark

Såfremt medicinalselskaberne Sanofi og GSK får held med at udvikle en effektiv vaccine mod coronavirus, har Danmark sikret sig vaccine til ca. 2 millioner borgere via en rammeaftele mellem EU-Kommissionen og selskaberne.
Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714
Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714

En forhåndsindkøbsaftale mellem EU-Kommissionen og vaccineudvikerne Sanofi og GSK betyder, at ca. 2 millioner danskere kan blive vaccineret med selskabets bud på en coronavaccine, såfremt den viser sig effektiv.

Det oplyser Sundhed- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen mellem EU og virksomhederne faldt for få dage siden på plads, og sikrede EU-medlemsstaterne garanti for at kunne købe op mod 300 mio.doser mod at EU vil yde forhåndsfinansiering til støtte for opskaleringen af Sanofi og GSK's produktionskapacitet i Europa.

Vaccinerne er fordelt blandt EU-medlemmerne efter en fordelingsnøgle, hvor Danmark er sikret 3,7 mio. doser vaccine, hvilket svarer til vaccination af knap 2 mio. borgere, da beskyttelsen mod coronavirus kræver to doser vaccine.

"De mulige vacciner skal udvikles og gennemtestes, så det grundigt dokumenteres, at vaccinen er effektiv og sikker at anvende. Det er regeringens strategi at være på forkant med udviklingen for en potentiel vaccine er et helt centralt redskab, der skal gøre det muligt at vende tilbage til et mere åbent samfund og en mere normal hverdag. Derfor er Danmark også med i de på nuværende tidspunkt to forhåndsindkøbsaftaler, som EU har indgået med lovende og potentielle vaccinekandidater," siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i meddelelsen.

Sanofi og GSK indledte fase 1/2-studier med vaccinen den 3. september i år, og et fase 3-studie ventes at blive indledt ved udgangen af 2020. Går alt som planlagt, vil Sanofi og GSK dermed kunne ansøge om myndighedsgodkendelse af vaccinen i første halvår 2021.

Læs mere her:

Sanofi og GSK får ordre fra EU på op til 300 mio. doser coronavaccine

Moderna lægger op til forsinkelse af corona-vaccine

Astrazeneca genoptager kliniske studier med coronavaccine 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også