Storm på Kongressen fik aktier til at falde fra rekordniveau

Uroligheder i Washington fik investorerne på aktiemarkedet til at trykke på salgsknapperne. Det amerikanske marked, der havde ligget til ny rekord, lukkede i stedet med et beskedent plus i det brede iS&P 500-indeks.
Foto: Carlo Allegri/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Carlo Allegri/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

Der var stigende renter, fest i banksektoren og rekorder til både S&P 500 og Dow Jones.

Lige indtil Trump-støtter stormede Capitol Hill i USA, og Kongressens to kamre, der var midt i arbejdet med at godkende valget af Joe Biden som USA's kommende præsident, måtte låses ned.

Demonstranternes tilstedeværelse på Capitol Hill og faktiske indtrængen i bygningen, skabte nervøsitet på aktiemarkedet, og investorerne trykkede på salgsknapperne.

Det brede S&P 500-indeks faldt derfor fra onsdagens top, men vandt alligevel 0,6 pct. Indekset var tidligere onsdag i plus med hele 1,5 pct. og lå til lukkerekord.

Dow Jones steg dog stadig med 1,4 pct. til rekord i 30.829,40 point, mens aktierne på Nasdaq vendte en positiv udvikling til et minus på 0,6 pct.

Torsdag morgen indikerer futures for de tre aktieindeks stigninger på mellem 0,4 pct. og 0,8 pct., når markedet åbner senere på dagen.

Medvind til Bidens dagsorden?

Markedet var ellers rigtigt i hopla, da den demokratiske kandidat Raphael Warnock af flere medier blev udråbt som vinder i det ene af de to senatsvalg i Georgia, mens partikollegaen John Ossoff ser ud til også at tage sejren i det andet.

Sker det, vil Republikanerne og Demokraterne det næste års tid hver have 50 pladser i Senatet, hvorfor vicepræsidenten, snart Demokraten Kamala Harris, får den afgørende stemme.

Dermed er der udsigt til, at den demokratiske dagsorden vil få mere medvind. Det betyder mulighed for mere stimulus, herunder større offentligt forbrug og investeringer, men muligvis også øgede selskabsskatter og mere regulering af teknologigiganterne og medicinalsektoren.

"Vækst-ind-i-værdi-rotationen kan blive forstærket efter resultaterne af Georgias senatsvalg med udsigter til større finansiel stimulus og en stejlere rentekurve, hvilket vil gavne banker og andre ikke-teknologivirksomheder," siger David Bahnsen, investeringschef hos Bahnsen Group, til Bloomberg News.

Med til at sætte skub i de cykliske aktier var også, at Moderna, som steg 6,5 pct., onsdag fik sin coronavaccine godkendt i EU, hvilket betyder, at flere vaccinedoser hurtigere kan nå europæerne. Modernas vaccine blev allerede godkendt i december i USA.

Sociale medier låser præsident Donald Trump ude  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også