Watch Medier

Tredje vaccine sendt til godkendelse i EU

En coronavaccine fra AstraZeneca er nu sendt til godkendelse i EU med forventet afgørelse 29. januar. I forvejen er to vacciner fra Pfizer/Biontech og Moderna godkendt. Den første sending fra Moderna kom til Danmark natten til tirsdag.

Vaccine fra AstraZeneca. | Foto: GEOFF CADDICK/AFP / AFP

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har tirsdag modtaget en anmodning om at godkende coronavaccinen udviklet af AstraZeneca og Oxford University.

Det oplyser EMA i en meddelelse.

EMA vil ved et møde 29. januar tage stilling til, om man vil anbefale vaccinen til brug i EU.

Nikker EMA ja, skal EU-Kommissionen bagefter give den endelige godkendelse. EU-Kommissionens godkendelse regnes som en formalitet og kom ved de første to vacciner få timer efter EMA's melding.

Vaccinen fra AstraZeneca og Oxford University er allerede taget i brug i Storbritannien.

Første sending fra Moderna er ankommet

EMA har kort føj jul godkendt coronavaccinen fra Pfizer/Biontech og lige efter nytår også vaccinen fra Moderna. Danmark fik de første 5000 Moderna-vacciner leveret omkring kl. 03 natten til tirsdag. Inden for få ugerne vil leverancerne vokse.

Statens Serum Institut modtog mandag sin tredje sending af Pfizer-BioNTech-vaccinen i form af yderligere 58.500 doser, som tirsdag formiddag bliver sendt ud i landet.

Ifølge de seneste tal, der er fra mandag, har 115.932 borgere fået det første stik. Det svarer til 1,99 procent af befolkningen.

Hvis der leveres vacciner nok, er det sundhedsmyndighedernes estimat, at alle danskere, der ønsker vaccination, kan have fået den 27. juni.

Nemmere håndtering

Vaccinen fra AstraZeneca og Oxford University er markant lettere at håndtere end de øvrige vacciner, da den kan opbevares ved almindelig køleskabstemperatur.

De to første vacciner kræver superfrysere, hvor temperaturen er under minus 70 grader celsius for Pfizer Biontech og under minus 20 grader for Moderna.

Dog er AstraZeneca-vaccinen knap så effektiv som de først godkendte vacciner. Der er dog endnu ikke et helt klart billede af effektiviteten. Den første større undersøgelse viste en effektivitet på 70 procent. En senere undersøgelse, hvor man doserede på en anden måde, viste en effektivitet på 90 procent.

Vaccinen fra AstraZeneca er desuden billigere end de første vacciner. Og den ventes - blandt andet fordi den ikke kræver dybfrost - at kunne blive vigtig i fattigere dele af verden.

Læs mere her:

Danmark køber yderligere 3,9 millioner doser Pfizer-vaccine

EU fordobler vaccinekøb fra Pfizer med ny kontrakt

Sundhedsministeriet udvikler vaccinepas

Moderna håber at kunne producere en milliard vaccinedoser i år

EU's vaccinegranskere anbefaler Modernas vaccine

Pfizer leverer 200 millioner vaccinedoser til EU på otte måneder 

Mere fra Watch Medier

Onlinehandlen voksede til nye højder i 2023

Danskerne købte sidste år for 185 mia. kr. via ehandel, hvilket er ny rekord. Dansk Erhverv er bekymret for, at de danske ehandlere vil kunne mærke de to kinesiske webshops Shein og Temu. 

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs