Professorer vil lade boligejere leve af friværdi i pensionsårene

ATP-formand Torben Andersen er en af tre forfattere bag ny bog om det danske pensionssystem, hvor et forslag er, at friværdi skal være supplement til pensionen. Forsikring og Pension advarer mod forslaget.
ATP-formand Torben Andersen er en af tre professorer, der vil gøre friværdi i bolig til en mere integreret del af pensionssystemet. | Foto: Stine Rasmussen/ERH
ATP-formand Torben Andersen er en af tre professorer, der vil gøre friværdi i bolig til en mere integreret del af pensionssystemet. | Foto: Stine Rasmussen/ERH

Det skal være lettere for danske boligejere at leve af deres friværdi, når de forlader arbejdsmarkedet, og værdien af murstene skal på den måde være et supplement til pensionsopsparingen.

Det er en af anbefalingerne, som de tre professor Torben Andersen, Svend Erik Hougaard Jensen og Jesper Rangvid kommer med i en ny bog om det danske pensionssystem, skriver erhvervsmediet Finans.

Det konkrete forslag går på, at pensionister lettere skal kunne få adgang til nedsparingslån eller 30-årige realkreditlån med afdragsfrihed.

”Det er et reelt problem for mange, at en meget stor del af formuen er bundet i boligen. Der er en indlåsningseffekt, når man kommer op i alderen. Man kan frigøre den formue, hvis man flytter, men mange vil gerne blive boende,” siger Torben Andersen, professor i økonomi på Aarhus Universitet og formand for ATP, til Finans.

I dag er problemet i forhold til at aktivere friværdien, at Finanstilsynet pålægger finanssektoren at stramme kravene, jo ældre kunderne er.

I brancheorganisationen Forsikring & Pension advarer vicedirektør Jan V. Hansen over for Finans mod at gøre boligformuen til en del af pensionssystemet. Han nævner, at friværdien er uforudsigelig og kan svinge meget, alt efter hvor i landet man bosætter sig.

F&P-direktør har en bøn til politikerne: Fortæl hvor velfærdssystemet stopper

Størstedelen af landets pensionister modtager midler fra egen opsparing

Regeringen vil have banker til at sløjfe gebyrer på lån til udskiftning af olie- og gasfyr

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også