Watch Medier

Britisk centralbank præsenterer største renteforhøjelse i 27 år

Bank of England hæver renten med et halvt procentpoint til 1,75 pct. og forudser en kommende recession.

Bank of England i London. | Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix

Bank of England har torsdag foretaget en forhøjelse af den toneangivende rente med 0,50 procentpoint, så den nu hedder 1,75 procent.

Det er den største renteforhøjelse i Storbritannien siden 1995.

Renteforhøjelsen var ventet og følger mønstret fra andre centralbanker, herunder den europæiske og den amerikanske.

Begrundelsen for forhøjelsen er også den samme. Storbritannien er ramt af høj inflation, hvilket renteforhøjelsen skal være med til at bekæmpe.

Noget tyder dog på, at briterne fortsat har det værste til gode. Bank of England vurderer, at inflationen - som er et udtryk for, hvor meget priserne stiger på et år - vil nå op på 13 procent i oktober.

Samtidig vurderer centralbanken, at Storbritannien i fjerde kvartal i år vil tage hul på en periode med recession, hvor den økonomiske aktivitet i samfundet går tilbage i stedet for at vokse.

En lille trøst for briterne kan dog være, at inflationen efter Bank of Englands vurdering igen vil begynde at falde efter toppen i oktober, og at recessionen kun vil være et års tid, før den britiske økonomi igen begynder at vokse.

Det kræver dog fortsat stram snor og villighed til at tage yderligere virkemidler i brug, siger Andrew Bailey, der er chef for Bank of England.

”At få inflationen ned på to procent er vores førsteprioritet. Det må der ikke være tvivl om. Alle muligheder er på bordet i forhold til vores møde i september og efterfølgende,” siger han oven på rentemeldingen.

Normalt vil en renteforhøjelse styrke den lokale valuta, men denne gang var billedet anderledes.

Pundet faldt efter renteforhøjelsen med 0,6 procent over for euroen. Det skyldes formentlig den pessimistiske vurdering af britisk økonomi det kommende år.

Mere fra Watch Medier

Supermarkedspriser står til at blive varmt valgtema

SF’s forslag om en hasteundersøgelse af supermarkedskædernes prisstigninger bliver både kaldt en ”gratis omgang” og en ”god ide” af politiske aktører og interesseorganisationer. Én ting er der enighed om: Temaet bliver centralt i valgkampen.

FLSmidth opjusterer trods neddrosling i Rusland

Ingeniørkoncernen FLSmidth øger omsætning og overskud i andet kvartal og opjusterer forventningen til årets omsætning med en milliard. Divisionen, der sælger mineudstyr, trækker væksten.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs