Dansk direktør for svensk bank frifindes i hvidvasksag

Den tidligere øverste direktør for Swedbank Birgitte Bonnesen frifindes ved byretten i Stockholm i historisk sag om groft bedrageri. 
Danske Birgitte Bonnesen var i en årrække topchef for Swedbank. | Foto: PR
Danske Birgitte Bonnesen var i en årrække topchef for Swedbank. | Foto: PR
AF RITZAU

Den tidligere direktør for den svenske bank Swedbank Birgitte Bonnesen frifindes ved byretten i Stockholm i historisk sag om groft bedrageri og misbrug af insiderinformation.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Birgitte Bonnesen, der har dansk baggrund, var ansat i Swedbank i over 30 år. I 2016 blev hun direktør for hele banken, og inden da - fra 2011 til 2014 - var hun chef for Swedbanks baltiske forretning. Hun blev fyret i 2019.

Det skete efter en række afsløringer i en udsendelse på den svenske tv-station SVT. Her afdækkede de svenske journalister mistænkelige transaktioner. De havde fundet sted i Swedbanks estiske filial.

Dette trak tråde til hvidvasksagen i Danske Banks filial i Estland.

Ifølge Berlingske viste interne undersøgelser efterfølgende, at Swedbanks egen kontrol med hvidvask var særdeles mangelfuld. Tilsyneladende løb millioner af kroner fra mistænkelige kunder gennem banken.

Sagen mod Birgitte Bonnesen har primært handlet om, at hun som direktør i en børsnoteret virksomhed ”på forsætlig og grov vis” skal have vildledt offentligheden om hvidvasksagen i Swedbank, skriver Berlingske.

Desuden skal hun have lækket fortrolige oplysninger om den kommende afsløring om hvidvask på et møde med en gruppe storaktionærer.

”Domstolen har gennemgået samtlige udtalelser og er kommet frem til, at det, der er blevet sagt, har ligget inden for det tilladtes grænse,” siger retsformand Malou Lindblom i en skriftlig kommentar ifølge TT.

Den særlige chefanklager for økonomisk kriminalitet i Sverige havde ved Stockholms byret krævet mindst to års fængsel, mens hun selv nægtede sig skyldig gennem hele sagen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også