Nationalbanken opfordrer til strammere finanspolitik

Politikerne bør stramme finanspolitikken for dermed at understøtte den strammere pengepolitik, som Nationalbanken fører for at tøjle inflationen. Nationalbanken kommer med opfordringen i sin nye halvårlige prognose for dansk økonomi.
Det er, første gang ny nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen fortæller om en af Nationalbankens halvårlige prognoser. | Foto: Jens Dresling
Det er, første gang ny nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen fortæller om en af Nationalbankens halvårlige prognoser. | Foto: Jens Dresling

Inflationen vil falde til 4 pct. i 2023, forventer Nationalbanken i sin halvårlige prognose for Danmarks økonomi, som netop er udkommet.

Her opfordrer Nationalbanken regeringen til at føre en stram finanspolitik, så effekten af Nationalbankens stramme pengepolitik i form af renteforhøjelser ikke udvandes.

Nationalbankens primære formål er – ligesom i USA’s og EU’s centralbanker, FED og ECB – at tøjle inflationen, så den igen kommer ned i omegnen af 2 pct., som er målet. 

Nationalbankens prognose lander i kølvandet på en urolig uge med flere krak i den amerikanske bankverden, som for mange vakte mindelser om opløbet til Finanskrisen i slutningen af nullerne.

Krakket i Silicon Valley Bank var direkte afledt af de stigende renter, som har været centralbankernes svar på den historisk høje inflation.

Og inflationen lader til at være svær at komme af med. Ifølge Nationalbanken vil forbrugerpriserne stige med 4 pct. i år. Det er dog en lavere forventning, end Nationalbanken havde ved sidste prognose i september.

Det er dog fortsat højere end målsætningen på 2 pct. Nationalbanken forventer nu også, at den høje inflation fortsætter ind i 2024 og lander på 3,6 pct. mod en forventning i september om et fald til 1,7 pct. i 2024.

Helt fremme i 2025 venter Nationalbanken, at inflationen er 3 pct. og dermed stadig for høj.

Derfor opfordrer Nationalbanken regeringen til at føre en stram finanspolitik, så effekterne af pengepolitikken kan gøre indtryk på inflationen.

”Pengepolitikken er blevet strammet betydeligt, og det er vigtigt, at den finanspolitiske politik ikke modvirker pengepolitikken i forhold til at få inflationen ned,” skriver Nationalbanken.

Højere vækst

På trods af de kedelige forventninger til inflationen ser Nationalbanken dog ikke økonomien lande så tungt, som nogle frygter.

Faktisk har Nationalbankens forventninger til den økonomiske vækst udviklet sig positivt siden den seneste prognose. 

I september var forventningen, at økonomien i 2023 ville blive 0,1 pct. mindre. Nu ser Nationalbanken for sig, at Danmarks økonomi vil vokse med 0,9 pct. i år og med 1,2 pct. i 2024.

Væksten i økonomien opgøres ved hjælp af BNP (bruttonationalproduktet). Det svarer til den samlede aktivitet i en økonomi i et givet år.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også