Danske virksomheder vil gøre sig mindre afhængige af Kina

Danske virksomheder bør føre en ”Kina plus en”-strategi, hvor virksomhederne har produktion i mindst et andet land end Kina, mener chef for DI i Kina. 
Foto: Florence Lo
Foto: Florence Lo
Af Marketwire

Danske virksomheder vil gøre sig mindre afhængige af Kina efter det forværrede forhold mellem USA og Kina skaber politiske usikkerheder.

Det skriver Børsen.

Lars Kudsk, der er finansdirektør i den danske ventilproducent AVK, udtaler til Børsen, at risikoen ved at være i Kina er blevet større. AVK, der producerer ventiler til vand- og spildevandshåndtering, har Kina som en vigtig leverandør i produktionen.

”Alle kigger på at få en bredere funderet forsyningskæde, hvor man ikke er for afhængig af ét sted – altså Kina. Det gør vi også,” siger Lars Kudsk til avisen.

AVK vil fremover lægge flere af sine investeringer uden for Kina end tidligere for at gøre afhængigheden af landet mindre.

Kina fokuserer nu i langt højere grad på højteknologisk produktion frem for lavteknologisk produktion, som er flyttet andre sydøstasiatiske lande så som Vietnam, skriver Børsen. En artikel fra The Economist belyser ifølge avisen, at timelønnen i Kina er over tre gange så høj som i andre sydøstasiatiske lande.

Glen Mikkelsen, der er chef for Dansk Industri i Kina, mener, at det er urealistisk, at danske virksomheder kan gøre sig uafhængige af Kina, da landet er stærkt integreret i den globale forsyningskæde. Han ser snarere de danske virksomheder føre en ”Kina plus en”-strategi, hvor virksomhederne har produktion i mindst et andet land end Kina.

”Der er stadig masser af investeringer i Kina fra store danske virksomheder. Men det er for at servicere det kinesiske marked. Tidligere har rigtigt mange været i Kina for at producere til resten af verden. Det bliver mindre nu. Det er helt entydigt. Og for de flestes vedkommende er politisk usikkerhed den primære faktor. Den politiske kamp, der er mellem USA og Kina lige nu, har skruet mange gange op for udviklingen,” udtaler Glen Mikkelsen til avisen.

Jens Hjarsbech, der er cheføkonom i tænketanken Axcelfuture, ser også en klar tendens i at virksomhederne reducerer risiko og jagter robusthed ved at få flere leverandører - altså ”Kina plus en”-strategien. Antallet af danske datterselskaber i Kina er stagneret, mens de i resten af Asien vokser, og tal fra Nationalbanken viser ifølge Børsen et usædvanligt fald i de direkte investeringer i Kina sidste år.

Samme tendens ses hos de amerikanske virksomheder, der flytter produktion ud af Kina, imens er den amerikanske import fra Vietnam er vokset kraftigt og handlen med Kina stagneret.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også