NKT-formand: Myndighedernes blokering af frasalg var en kæmpe overraskelse for os

Kabelproducenten NKT har trods myndighedernes afvisning fortsat en aftale om salg af NKT Photonics til japanske Hamamatsu Photonics, og i den ligger ifølge bestyrelsesformanden ”visse forpligtelser”.
NKT har ifølge formanden ikke fået oplyst baggrunden for afvisningen af salget til Hamamatsu Photonics. | Foto: Nkt
NKT har ifølge formanden ikke fået oplyst baggrunden for afvisningen af salget til Hamamatsu Photonics. | Foto: Nkt
AF MARKETWIRE

De danske myndigheders afvisning af japanske Hamamatsu Photonics’ køb af NKT Photonics kommer som en meget stor overraskelse for sælgeren, den børsnoterede kabelproducent NKT.

NKT’s bestyrelsesformand, Jens Due Olsen, mener dog, at det ikke får betydning for koncernens forventede investeringer i ekstra produktions- og installationskapacitet til kabelaktiviteterne.

Det siger han i et interview med MarketWire.

Afslaget på godkendelsen er givet i henhold til regler i investeringsscreeningsloven, som giver mulighed for at hindre frasalg af teknologi til udenlandske virksomheder, såfremt det er i strid med Danmarks nationale sikkerhedsinteresser eller udgør en trussel mod den offentlige orden.

NKT Photonics er ifølge egne oplysninger leverandør af højtydende fiberlasere og fotoniske krystalfibre. Selskabets hovedmarkeder er medicin og biovidenskab, industri, luftfart og forsvar samt området for kvante- og nanoteknologi, og produkterne omfatter superkontinuum lasere med hvidt lys, fiberlasere med lav støj, ultrahurtige lasere og en række specialfibre.

NKT har ifølge formanden ikke fået informationer om, hvad der er baggrunden for afvisningen - ud over at det er sket med henvisning til investeringsscreeningsloven. Myndighedsgodkendelse er nemlig købers forpligtelse. Den japanske virksomhed har derfor haft dialogen med myndighederne.

”Vi har undret os over, hvor lang tid det tog. Både amerikanerne, englænderne og tyskerne har godkendt salget, så selvfølgelig var det en kæmpe, kæmpe overraskelse for os,” siger Jens Due Olsen om de danske myndigheders afvisning.

”Men vi er holdt i mørket, da man angiver, at det har noget med nationale sikkerhedsmæssige interesser at gøre. Så vi kan hverken få årsag at vide – eller noget om den proces, der har ført til den konklusion, at vide,” tilføjer han.

NKT og Hamamatsu Photonics har dog fortsat en aftale, og i den ligger ifølge bestyrelsesformanden ”visse forpligtelser”.

”Så vi må vente på, at køber ligesom vender tilbage til os og fortæller, hvad man så har tænkt sig at gøre,” siger han.

Kan det få betydning for de store investeringer, NKT har planer om at gennemføre?

”Det mener vi ikke, det kan, fordi Photonics repræsenterer en værdi, uanset om det er Hamamatsu eller en anden, der skulle købe det. Indtil videre har vi en aftale med Hamamatsu, og i den ligger der ca. 1,6 mia. kr. Det er det, vi har at holde os til.”

”Nu venter vi jo lidt på at få at vide, hvorfor købet blev afvist, så vi kan finde ud af, hvad der så skal ske. Men alt det der ligger på købers hænder lige nu,” siger Jens Due Olsen.

Men kan afvisningen betyde, at I skal hente måske 1 mia. kr. i ekstra finansiering til jeres investeringer?

”Det er for tidligt at drage den konklusion, vil jeg sige. Vi har også tid at løbe på. En fabriksudvidelse tager tre år at bygge, så det er ikke, fordi vi mangler penge i morgen,” siger Jens Due Olsen.

Myndigheder afviser NKT’s frasalg af Photonics til japansk køber

NKT-formand overrasket over topchefs exit – har stærk afløser

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også