Stor dansk kunde hos Vestas og Siemens er klar til at købe kinesiske vindmøller

Eurowind afviser ikke køb af kinesiske vindmøller, blot de lever op til sikkerheds- og kvalitetskrav. Den grønne projektudvikler deler dog mølleproducenternes bekymring. Løsningen er fælles regler.
Foto: Pr
Foto: Pr

I dag køber Eurowind vindmøller fra producenterne Siemens Gamesa og Vestas, men over for EnergiWatch afviser den grønne projektudvikler på ingen måde, at selskabet fremover vil købe kinesiske vindmøller.

Det siger Joachim Steenstrup, der er Global Head of External Affairs & Strategy i Eurowind Energy.

”Vi mener som udgangspunkt, at der skal være fri konkurrence, så vi har ikke udelukket nogen på forhånd. Vi har krav til kvalitet og sikkerhed, og kan man leve op til det, så udelukker vi ingen. Og det gælder alle leverandører. Også de kinesiske,” siger han til EnergiWatch.

”Indtil videre har vi været glade for at købe Siemens Gamesa- og Vestas-møller, og så har vi nogle få fra Nordex,” tilføjer han.

I går kom det frem, at en kinesisk vindmølleproducent, Ming Yang, er på vej ind på det europæiske marked for havvindmøller ved at sælge møller til et tysk projekt.

Det fik så stor effekt på debatten i Europa, hvor de kinesiske spillere vækker stor diskussion, at den danske mølleproducent Vestas tog et dyk på aktiemarkedet.

De kinesiske producenter vurderes at modtage stor statsstøtte samt at modtage lukrative finansielle ordninger, der gør dem billigere. Er det også en parameter for jer?

”Det kan godt være, at en vindmølle fra Kina er billigere. Jeg hører det samme som andre om, at de modtager statsstøtte, men jeg kan ikke bevise det,” siger han.

Kritik fra interesseorganisation

I går gik Jan Hylleberg, næstkommanderende i organisationen Green Power Denmark, på banen og afviste i stærke vendinger, at de kinesiske mølleproducenter skal have adgang til det europæiske marked.

”Med det fokus, der er på sikker og uafhængig energiforsyning i Europa, vil det været stærkt overraskende, hvis man kan opstille kinesiske vindmøller. Det bør ikke være muligt,” sagde Jan Hylleberg.

Til det siger Joachim Steenstrup fra Eurowind:

”Vi er medlemmer af Green Power Denmark og støtter op om deres synspunkter, men dette er jo ikke noget, vi som enkeltkøber kan gøre noget ved. Dette skal håndteres samlet gennem ensartede retningslinjer,” siger han og tilføjer:

”Hvis vi siger nej til at købe, kan naboen købe en billigere eller bedre vindmølle og stå bedre end os, og det er noget rod.”

I ender med at føre jeres egen udenrigspolitik?

”Ja, på en måde. Vi prøver at følge de retningslinjer, de danske myndigheder anlægger, og det er ikke optimalt, at vi skal være mere aktivistiske end andre. Skulle vi så ikke gøre det, mens andre kunne? Det giver ingen mening.”

Ens krav

Joachim Steenstrup forklarer, at det ”er klart,” at de kinesiske leverandører skal leve op til en række krav.

Så til spørgsmålet, om Eurowind kan blive en fremtidig aftager af kinesiske vindmøller, siger han:

”Kan de leve op til vores krav til kvalitet og datasikkerhed, samt at de er produceret på en ordentlig måde, så ja. Det kan man godt. Hvis man stiller de samme krav til en leverandør, er ingen udelukket på forhånd.”

Han forklarer, at de kinesiske producenter skal kunne dette – også når det kommer til pris.

”Vi stiller krav til styringen af møllen, og hvor data ligger. Og så skal den enkelte leverandør have styr på sin ESG, så de ikke bruger børnearbejdere og lignende,” siger Joachim Steenstrup.

Så det er de standardkrav, I stiller, som I også retter mod dem?

”Ja, det er det. Men hvad angår datasikkerhed, så er vi særligt opmærksom på, hvor data ligger. Hvis data skal gå igennem en kinesisk server, vil det have en vis betydning. Lad mig sige det på den måde.”

Vil I kræve at kunne styre møllen selv?

”I dag styrer vi møllerne selv, og det krav regner jeg også med, at vi stiller fremadrettet. Vi lægger ikke data på andres servere, selv om det er meget udbredt.”

Kinesiske havmøller tæt på gennembrud med første salg i Europa

Siemens Gamesa kalder på handling efter mulig Kina-entre: ”Før det er for sent”

Vestas-aktien presset af kinesiske møller på vej til Europa

”Vi bør indføre told på kinesiske vindmøller”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også