Watch Medier

It-investoren Preben Damgaard er død

Preben Damgaard, stifter af Damgaard Data og it-investor, er død i en alder af blot 59 år. Han var en toneangivende investor på den danske tech-scene og har haft betydning for en lang række store it-succeser herhjemme.

Preben Damgaard. | Foto: Esben Zøllner Olesen

Preben Damgaard er død. Efter kort tids sygdom er en af de mest markante iværksættere og it-investorer herhjemme gået bort.

Det skriver direktøren for hans familieselskab Damgaard Company i en nekrolog.

Som ung stifter Preben Damgaard sammen med sin bror Erik i 1983 softwareselskabet Damgaard Data, der udvikler økonomistyrings- og ledelsessystemer til små og mellemstore virksomheder. Damgaard Data bliver over årene en stor spiller på markedet og børsnoteres i 1999 for kort efter at fusionere med konkurrenten Navision.

Men Preben Damgaard slår sig for alvor fast på den danske og internationale scene, da han og de øvrige fire iværksættere bag fusionen af Damgaard Data og Navision, solgte det fusionerede selskab til Microsoft i 2002. Handlen gjorde ham ø og de andre fire - til milliardærer i ét hug, da Microsoft lagde det dengang helt uvirkelige beløb på nær ved 11 mia. kroner for selskabet.

Derfra lagde Preben Damgaard grunden til en karriere som selvstændig investor på den danske tech-scene - med afsæt i de mange penge.

Den ukendte

Preben Damgaard har været den ukendte Damgaard, mens hans storebror, Erik Damgaard, i stedet satte hele sin andel af den store købesum, også over en milliard kroner, i spil i de vilde år op til finanskrisen. Erik Damgaard tabte en stor del af de mange penge, mens Preben bag baglinjen hjalp sin bror med at inddæmme tabene.

At Preben Damgaard var en succesfuld investor, viser rækken af selskaber, han har haft penge i samt som han har bidraget til at bygge op:

OrderYOYO, To Good to Go, Templafy, Dixa, Configit, Axcess, ProActive, Fellowmind, Secunia og Plenti.

Andre virksomheder har han spillet en nøglerolle for som teleselskabet Cirque Telecom, som han ”glemte at investere i,” som han muntert udtrykte det engang, mens han arbejdede for at få selskabet solgt.

Det har været et fast pejlemærke for denne pen, at når Preben Damgaard gik ind i en virksomhed, så skete der noget.
Det har vi set med løbeapp’en Endomondo, der var undfanget i kaos og med skiftende folk i spidsen, men da Damgaard trådte ind, så blev selskabet solgt til Under Armour for et større millionbeløb, der sendte stifterne ud på den danske scene som rige mennesker med nye ideer.

Han har siden haft glæde af Endomondo-stifter Mette Lykke i spidsen for To Good To Go, hvor hun er direktør.

Indre linjer

På samme måde virkede Preben Damgaard på de indre linjer i salget af Secunia samt Proactive og en række andre selskaber.
Og hans nuværende portefølje af virksomheder er så stærk, at den kunne indbringe ham mere ved fremtidige mulige salg end Navision-salget for 20 år siden, som han fortalte her i ITWatch.

Preben Damgaard har altid formået at fastholde og udbygge sit netværk. Han holdt fast i Microsoft på topniveau hele tiden efter salget, og han har samlet de mest succesfulde omkring sig som investor. Eksempelvis var Preben Damgaard meget fascineret af Morten Strunge, da denne jagtede investorer til sit teleselskab Plenti.

Damgaard investerede, men lagde ikke skjul på, at det var Strunge, han gerne vil lave business med fremover. Og det var gengældt fra den unge Morten Strunge.

Damgaards store indflydelse til trods har han aldrig fyldt ret meget på den store scene. Hans strategi med at investere i danske selskaber med et stærkt iværksætterteam bag har gjort, at han har holdt sig til en snæver kreds af selskaber. Han ville selv investere samt varetage rollen som bestyrelsesmedlem og lignende for de enkelte selskaber, har han fortalt.

Det har gjort ham til en baglinespiller, der ikke er kendt uden for erhvervskredse modsat hans storebror.

Men hans rolle som investor og indpisker for startups har været enorm, og han efterlader sig ikke bare en stor portefølje af selskaber, men også en rolle på den danske tech-scene, der bliver svær at erstatte.

Preben Damgaard har aldrig haft en udadvendt og flamboyant levevis trods sine mange penge, men har opbygget et renomme som en vellidt, nøgtern og saglig investor, der har spillet en rolle med at skubbe andre frem på scenen mod succes.

Syg før

Preben Damgaard blev syg første gang for omkring 10 år siden, da han blev ramt af cancer.

Han gik som altid stille med dørene, men rygtet bredte sig, og i 2014 trådte han frem i Børsen i et omfattende interview og fortalte om forløbet.

Han trådte frem i Cirque Telecoms lokaler, kort før han medvirkede til, at de blev solgt, og fortalte, at han var tilbage i arbejdet, som gav ham energi og glæde.

”Grunden er, at jeg godt kan overkomme det. Og så vil jeg gerne blive adspredt, så det hele ikke handler om min sygdom. Jeg er ikke så syg, at jeg ikke kan noget. Jeg får kemo hver uge, så tirsdag onsdag og torsdag havde ikke været godt at mødes, for det er ikke sjovt. I dag har jeg det godt,” sagde han.

”Jeg er både psykisk og fysisk stærk. Og så har jeg en velfungerende familie og netværk, som passer på mig. De har båret mig igennem sammen med min egen vilje.”

Det fremgår ikke af opslaget fra Damgaard Company, om det er samme sygdom, der er vendt tilbage.

Læs mere her:

Preben Damgaard satte stor pris på livet som tech-investor: ”Det er utroligt sjovt”

Familie og partnere ærer Preben Damgaard: ”Jeg er usigelig stolt over hvad min bror opnåede”

De tager over efter Preben Damgaard

Preben Damgaard: ”Havde jeg skulle starte forfra, var jeg gået i mine egne fodspor”

Mere fra Watch Medier

Onlinehandlen voksede til nye højder i 2023

Danskerne købte sidste år for 185 mia. kr. via ehandel, hvilket er ny rekord. Dansk Erhverv er bekymret for, at de danske ehandlere vil kunne mærke de to kinesiske webshops Shein og Temu. 

Læs også

Relaterede

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs