
Den nye mand i spidsen for servicekæmpen ISS, Jacob Aarup-Andersen, er efter omstændighederne tilfreds med tredje kvartal.
Her landede den organiske vækst en smule bedre end frygtet blandt analytikerne, mens selskabet fastholdt sine forventninger til året om en organisk vækst på minus 6 til minus 8 pct. og en "marginalt positiv driftsmargin".
Alligevel er der nok at arbejde med i de kommende tid for den nye topchef, der varsler en kommende strategiopdatering.
"Det seneste par år har vi set en forværring operationelt, og det er noget af det, vi arbejder benhårdt på nu - at lave en opdatering af vores strategi og sætte et skarpt blik på, hvordan vi leverer en bedre performance de kommende år. Men i år er bare et specielt år, det må vi anerkende, og jeg er rigtig glad for, hvordan vi har håndteret krisen," siger Jacob Aarup-Andersen til Ritzau Finans.
En essentiel del af ISS forretning er selskabets store nøglekunder - de såkaldte key accounts. Sådan bliver det også fremadrettet, lyder det fra Jacob Aarup-Andersen.
Dog kunne selskabet notere sig en negativ organisk vækst inden for det segment i kvartalet på 9,3 pct. Men grundlæggende er forretningen sund, slår topchefen fast.
Vi restrukturerer en del af vores forretninger, hvor vi er nødt til at være skarpere og skære forretning til, så den reflekterer den nye virkelighed.
"Grundlæggende set tager vi nogle ekstraordinære restrukturerings- og engangseffekter i kvartalet, som blandt andet rammer vores key accounts. Hvis man ser på engangseffekterne, så forsætter covid-19 for fuld kraft. Det gør, at vi restrukturerer en del af vores forretninger, hvor vi er nødt til at være skarpere og skære forretning til, så den reflekterer den nye virkelighed," siger Jacob Aarup-Andersen.
"Det andet er, at vi har nogle store kontrakter, hvor der er nogle risici, som vi gerne vil fjerne. Blandt andet Deutsche Telekom-kontrakten, hvor vi tager et mere konservativt blik på det. Der er nogle forsinkelser med kontrakterne, men også effekter af covid-19. Men hvis man ser år til dato, falder den organiske vækst inden for key accounts kun med 1,8 pct., så det er væsentligt mere modstandsdygtigt end den øvrige forretning," fortsætter han.
Ny strategi klar inden jul
Beslutningerne er medvirkende til, at ISS nu venter samlede udgifter til restruktureringer og engangseffekter på 3 til 3,5 mia. kr. for året.
1,2 til 1,4 mia. kr. henlægger sig til covid-19-relatererede restruktureringsomkostninger, mens 1,8-2,1 mia. henlægger sig til engangseffekter i forbindelse med kontrakten med Deutsche Telekom og "en stor tabsgivende dansk kontrakt".
ISS har blandt andet en stor kontrakt med Forsvaret, der har været genstand for stor opmærksomhed i medierne på grund af gentagne klager fra Forsvarets ansatte.
Forsvarsminister skal i samråd om ISS-sag
Jacob Aarup-Andersen vil dog hverken af- eller bekræfte, hvorvidt det er den "store tabsgivende kontrakt".
"Vi siger ikke, hvilken kontrakt det er, men det er rigtigt, at der er en kontrakt med Forsvaret, som vi ikke er tilfredse med. Kontrakten er desværre struktureret på en måde, så ingen parter får det ud af det, de vil have. Men vi er i en god dialog om forskellige løsningsmodeller, siger ISS-chefen.
ISS lancerer sin strategiopdatering 16. december, men Jacob Aarup-Andersen vil endnu ikke løfte sløret mere for den nye strategi.
"Man skal ikke forvente en revolution omkring key accounts, for vi mener, det er det rigtige fundament for ISS. De øvrige detaljer må vi tage på dagen," siger den nye topchef.
Læs mere her:
Tilbagegangen for ISS blev mindre end forudset
Analytiker: ISS' sats på storkunder kan give pote i svært halvår