Danske aktier faldt usædvanligt meget - kan skyldes fejl

Mandag formiddag kan en fejl have været årsag til, at det danske C25-indeks en overgang faldt 8,3 procent for siden at rette sig.
Et stort aktiedyk kan skyldes en fejl. | Foto: Spar Nord/PR
Et stort aktiedyk kan skyldes en fejl. | Foto: Spar Nord/PR
af ritzau

Mandag formiddag har de danske aktier været ramt af usædvanligt store fald. Da det så værst ud, omkring klokken 10, lå det ledende C25-indeks hele 8,3 procent lavere. På dette tidspunkt faldt flere af aktierne i indekset med tocifrede procentsatser.

Lidt efter klokken 11 har C25-indekset rettet sig en del, så det ligger godt 2 procent lavere end lukkeniveauet fredag.

Ifølge Per Hansen, investeringsøkonom hos børsmægleren Nordnet, kan faldet skyldes en fejl, der har udløst generelle salg.

”Det mest sandsynlige er, at der er sket en fejl, og at der er nogen, der er kommet til at aktivere en salgskurs på et alt for lavt niveau. Det sætter nogle automatiserede handler i gang,” siger Per Hansen.

Han henviser til det, der kendes som computerhandel. Det er en type handel, mange investorer benytter sig af, og som bygger på algoritmer.

Algoritmerne sørger for i nogle tilfælde at sælge aktier, hvis de når under et bestemt niveau. Det betyder, at hvis der bliver solgt mange aktier på én gang, så kan det igangsætte en større bølge af automatiserede salg.

I Sydbank ser aktieanalysechef Jacob Pedersen det også som sandsynligt, at en fejl har sat gang i det, der bedst kan beskrives som en dominoeffekt.

”Der er forlydender om, at der er sket en fejl, og at der er en broker (mellemmand, der hjælper med at sælge og købe værdipapirer, red.), som har skullet sætte nogle aktier til salg hen over en periode. Men de er så blevet sat til salg samtidig. Det får aktierne til at falde, og det er med til at udløse en masse salgsordrer, som giver den her forstærkende effekt,” siger Jacob Pedersen.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også