Watch Medier

Uro barberede i maj 24 milliarder mere af danskernes aktieformue

Efter et stort kursfald i maj er værdien af danskernes aktieformue siden nytår dalet med 69 mia. kr., viser nye tal fra Nationalbanken.

Aktierne har tabt værdi i alle årets måneder bortset fra marts. | Foto: Thomas Borberg

Uroen på de finansielle markeder har efterhånden høvlet en god luns af danskernes aktieformue, viser nye tal fra Nationalbanken, som pensionsselskabet Sampension har kigget på.

Alene i maj dalede værdien af den samlede aktieformue med 24 mia. kr.

”Aktieinvestorerne har været hårdt prøvede i år, hvor tendensen på markederne - trods store udsving - generelt har været nedadgående. Det samme billede så vi i maj, der blev endnu en måned med kursfald, og det fik også danskernes aktieformuer til at dykke,” udtaler Philip Jagd, aktiechef i Sampension i en meddelelse.

Værdien af danskernes direkte ejede aktiebeholdning var på 583 mia. kr. i maj mod 607 mia. kr. i april. Dermed er danskernes aktieformuer faldet alle måneder i 2022 med undtagelse af marts, og siden nytår lyder det samlede fald på i alt 69 mia. kr. Og tendensen ser ikke ud til at stoppe foreløbig, vurderer Philip Jagd.

”I juni har vi haft endnu en hæsblæsende måned på aktiemarkederne med - blandt meget andet - den største rentestigning fra den amerikanske centralbank siden 1994. Og det er vel egentlig en meget sigende afslutning på et vildt halvår, hvor der har været ualmindelig kraftig modvind til aktier på mange fronter. Det betyder også, at flere markeder er faldet mere end 20 pct. i år, hvilket kan mærkes hos investorerne,” siger Philip Jagd.

Faldene betyder, at aktieformuen er på det laveste niveau i et år.

”Når vi kigger ind i andet halvår, er det gode spørgsmål selvfølgelig, om vi har lagt det værste bag os, og om der er grund til optimisme. Ser vi tilbage i historien på de år, hvor vi har haft lige så ringe halvårsafkast som i år, så bliver vi desværre ikke meget klogere. For der har været situationer med både store positive og store negative aktieafkast efter kursfald i den størrelsesorden, som vi lige har oplevet,” siger Philip Jagd.


Mere fra Watch Medier

Supermarkedspriser står til at blive varmt valgtema

SF’s forslag om en hasteundersøgelse af supermarkedskædernes prisstigninger bliver både kaldt en ”gratis omgang” og en ”god ide” af politiske aktører og interesseorganisationer. Én ting er der enighed om: Temaet bliver centralt i valgkampen.

FLSmidth opjusterer trods neddrosling i Rusland

Ingeniørkoncernen FLSmidth øger omsætning og overskud i andet kvartal og opjusterer forventningen til årets omsætning med en milliard. Divisionen, der sælger mineudstyr, trækker væksten.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs