Watch Medier

Overblik: Seks centralbanker har hævet renten

Centralbankerne har med en enkelt undtagelse ikke holdt sig tilbage med at løfte renten i denne uge. Senest kom briterne med en renteforhøjelse torsdag middag.

Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS / X90178

Ugen har stået i rentemødernes tegn. Centralbanker har holdt møder afgøre deres rentesatser i et forsøg på at tøjle den tårnhøje inflation, der især præger Europa og USA. Resultatet er en lang række renteforhøjelser og en enkelt undtagelse.

Her er et overblik over centralbankernes renteændringer i ugens løb:

  • USA’s centralbank, Federal Reserve, hævede onsdag sin rente med 0,75 pct.point til 3,0-3,25 pct. Det er det tredje løft i år af den størrelse. Centralbanken venter for resten af året løft på samlet 1,25 pct.point.
  • Sveriges Riksbank tog tirsdag analytikerne på sengen, da den løftede sin rente med 1,0 pct.point - det største løft i 30 år - til 1,75 pct. Der var ventet et løft på 0,75 pct.point. Samtidig oplyste centralbanken, at den ser inflationen lande på 1,6 pct. mod 2,0 pct. i 2024, mens væksten ventes at aftage 0,7 pct.
  • Den schweiziske nationalbank løftede torsdag sin rente med 0,75 pct.point til 0,5 pct. og sagde dermed farvel til negative renter. Størrelsen på renteforhøjelsen var da også ventet.
  • Japans centralbank, Bank of Japan, fastholdt som ventet torsdag sin rente på minus 0,1 pct. Centralbanken har som en af de eneste valgt at fastholde en lempelig pengepolitik.
  • Norges Bank løftede torsdag sin styringsrente med 0,5 pct.point til 2,25 pct. Det var helt som ventet af analytikerne.
  • Bank of England hævede ligeledes torsdag den britiske styringsrente med 0,5 pct.point til 2,25 pct.


Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs