Watch Medier

Lego sætter ny salgsrekord i usikkert marked

Lego øgede den samlede omsætning med 17 procent i første halvår, men øgede omkostninger giver et marginalt lavere underskud på 6,2 mia. kr., viser halvårsregnskabet fra legetøjskæmpen.

Lego fortsætter sin markante salgsfremgang. | Foto: Brendan Mcdermid/Reuters

Trods invasionen i Ukraine og markante prisstigninger i store dele af verden har Legos klodser stadig været eftertragtede i første halvår af 2022.

Lego har øget det direkte salg til forbrugerne med 13 pct., hvilket er mere end legetøjsmarkedet samlet set. Dermed har Lego formået erobre markedsandele fra sine konkurrenter.

Det har været med til at øge den samlede omsætning med 17 pct., så den i første halvdel af 2022 lå på 27 mia. kr.

Salget er ikke det eneste, der er steget. Det er omkostningerne også. Derfor bliver det trods en stor vækst til et overskud efter skat på 6,2 mia. kr., hvilket er marginalt mindre end samme halvår sidste år.

”Det er en super god start. Der har været mange forskellige usikkerheder og ting at se til. Ukraine-krigen. Covid-19 i Kina. Stigende omkostninger på næsten alting. På trods af det er vi lykkes med at vokse,” siger Lego-topchef Niels B. Christiansen

”Vi er vokset hurtigere end markedet i alle vores store markeder. Det vil sige, at vi har taget markedsandele.”

Samtidig peger han på, at Legos omsætning er vokset i sammenligning med det, der var et usædvanligt godt 2021. Her steg salget med 27 pct., hvilket kastede et rekordoverskud af sig.

Troldmænd og stjernekrigere

De gode tider for Lego skyldes ifølge Niels B. Christiansen særligt et par bestemte ingredienser. En af dem er de forskellige produktlinjer af universer, som børn kan købe Lego-klodser til.

Her har Lego i nogle år investeret i at have så mange og så stærke produkter som muligt.

Det kan eksempelvis være troldmandsuniversitet omkring Harry Potter eller stjernekrigsuniverset omkring Star Wars. Det kan også være Lego Technic, Lego City eller Lego Family.

Han peger også på, at Lego måske har været bedre rustet end de fleste konkurrenter til at navigere i de usikre tider, der har hersket stort siden corona-pandemien spredte sig på verdensplan i 2020.

”Vi er i en god situation, fordi vores forsyningskæder er meget regionaliseret, og vi laver hovedparten af vores ting selv,” siger Niels B. Christiansen.

”Når vi skal sælge noget i USA, så har vi nok produceret det i Mexico – relativt tæt på kunden. Vi skal ikke transportere det ret langt. Så vi er mere fleksible. Vi er ikke afhængige af at kunne sige et halvt år før, hvad vi tror, alle børn ønsker sig.”

Lego-topchef Niels B. Christiansen kan være yderst tilfreds med første halvår af 2022.
Lego-topchef Niels B. Christiansen kan være yderst tilfreds med første halvår af 2022.

Frygter ikke svært marked

Derfor er Lego ikke bekymret for den næste tid. Tværtimod forventer Lego baseret på de første måneder af andet halvår, at den store efterspørgsel efter Lego-klodser fortsætter.

”Vi står med et godt momentum, og det tror jeg ikke forsvinder fra den ene dag til den anden. Selv hvis markedet skulle blive ramt, har vi ting kørende for os, der er bedre kørende for os end for markedet. Vi kan blive ved med at tage markedsandele. Det kan udjævne nogle af de elementer,” siger Niels B. Christiansen.

Nogen ville måske kunne frygte, at store prisstigninger og udsigt til en mulig recession kunne få forbrugere i USA, Europa eller Kina til spare lidt på købet af legetøj og julegaver og lade Lego-klodserne blive stående på hylderne.

Men den frygt har Niels B. Christiansen ikke.

”Man kan også lave argumentet, at hvis ikke du skal have en ny stor bil eller ud at rejse, så køber du det, der er tættere på. Og dine børn skal stadig have en julegave,” siger han.

Lego-topchef vil skabe ”totaloplevelse” med metaverset

Lego vil åbne 80 nye butikker i Kina i år

Kommunikationsdirektør stopper hos Lego

Lego øger overvågning af detailpartnere efter russisk udmelding

Mere fra Watch Medier

Det nye Nordea Pension skal fylde mere i landskabet end Topdanmark Liv

Med Nordeas kræfter inden for distribution skal det tidligere Topdanmark Liv - nu Nordea Pension - blive en større spiller på pensionsmarkedet, siger privatdirektør Mads Skovlund fra Nordea efter overtagelsen. Nordeas privatkunder kan give selskabet mange nye kunder, vurderer aktuar.

MT Højgaard skal bygge for Novo Nordisk i Bagsværd

Byggekoncernen MT Højgaard får del i en milliardaftale med Novo Nordisk, der har planer om at udvide produktionsfaciliteterne i Bagsværd for milliarder. Højgaards del af byggesummen løber op i ca. 600 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs