Inflationen aftog mærkbart i november

Inflationen tog et dyk fra 10,1 pct. i oktober til 8,9 pct. i november. Dykket skyldes især fald i priserne på gas, benzin og diesel.
Priserne på benzin og diesel faldt fra oktober til november. | Foto: Martin Lehmann
Priserne på benzin og diesel faldt fra oktober til november. | Foto: Martin Lehmann
af marketwire

Inflationen målt på forbrugerpriserne aftog i november til 8,9 pct. på årsbasis, viser tal fra Danmarks Statistik.

Dermed er inflationen aftaget en del, da årsstigningstakten for forbrugerpriserne måneden forinden var oppe på 10,1 pct.

I november trak produktgruppen boligbenyttelse, el og varme forbrugerpriser op med 3,4 pct.point i det samlede forbrugerprisindeks. Det er i særdeleshed elpriserne, der driver priserne op, skriver Danmarks Statistik.

Omvendt blev forbrugerpriserne trukket ned af gas, benzin og diesel.

Selv om inflationstallene for november er godt nyt, ændrer det ikke ved, at inflationen er alt for høj, påpeger Sydbanks cheføkonom, Søren Kristensen.

”Det er særligt de store fald i gas- og elpriserne, som nu slår igennem og presser inflationen ned. Omvendt er fødevarepriserne og husleje med til at trække inflationen lidt op igen,” skriver han og tilføjer:

”Det er dog sådan en nyhed, som kan trække det økonomiske smil frem hos os. For det er faktisk et ganske stort fald i inflationen, som vi kan se for november. Inflationen er imidlertid fortsat høj og også langt højere, end de lønstigninger vi ser.”

Justeret for energipriserne er der dog lang vej endnu, før inflationen er under kontrol. I 2023 venter Sydbank således, at inflationen vil overstige lønstigningerne, og at der derfor er økonomisk modvind i sigte.

Dagens tal svarer til, at en gennemsnitlig børnefamilie skal betale omkring 3250 kr. mere for sit månedlige forbrug end for et år siden, skriver Louise Aggerstrøm Hansen, der er chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank.

Det positive er, at det er et fald sammenlignet med oktober, hvor de danske børnefamilier skulle finde 3800 kr. ekstra om måneden. Knap så positivt er det, at selv med dette års lønstigninger er der tale om et stort fald i levestandarden.

Faldende inflation giver ikke pludselig lavere fødevarepriser

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også