Økonomer: Inflationen har formentlig passeret toppen

Faldende energipriser var med til at dæmpe inflationen i eurozonen i december. Til gengæld voksede kerneinflationen og afslører, at de økonomiske følgevirkninger er ved at sætte sig i væksten.
Foto: Joachim Ladefoged/ritzau Scanpix
Foto: Joachim Ladefoged/ritzau Scanpix
af ritzau

Inflationen i eurozonen aftog for anden måned i træk og var i december i laveste niveau siden august. Det er godt nyt, og med faldende energi- og råvarepriser er vi formentlig forbi det værste, lyder det fra cheføkonom Allan Sørensen fra Dansk Industri (DI).

”Der er udsigt til flere gode nyheder på inflationsfronten her i 2023. Priserne på energi og råvarer er aftaget, og det vil lette presset på inflationen. Faldende fragtrater og den seneste tids styrkelse af euroen er samtidig med til at reducere priserne på import til Europa. Inflationen kan falde ret kraftigt i starten af 2023,” skriver Allan Sørensen i en kommentar.

Forbrugerpriserne i eurozonen steg i december 9,2 pct. på årsbasis, viser formiddagens endelige tal fra Eurostat.

Også hos Dansk Erhverv tror seniorøkonom Kristian Skriver på aftagende inflation.

”Det er en kærkommen nyhed for europæerne, der forhåbentlig betyder, at vi nu har passeret den historisk høje inflationstop,” lyder det fra seniorøkonomen.

”Det er generelt på tværs af de europæiske lande, at inflationen nu aftager. Den lavere inflation er primært trukket af lavere energiinflation. En kombination af tilskudsordninger og lavere priser på olie og gas har fået energiinflationen til at aftage kraftigt,” fortsætter han.

Sverige skiller sig dog ud som et af de få lande med tiltagende inflation i december. Ifølge Allan Sørensen kan det tilskrives den svenske krone, som er blevet markant svækket.

”Det gør det dyrere for svenskerne, at handle i udlandet. Der presser de svenske importpriser op og øger inflationen,” skriver Allan Sørensen.

Kerneinflationen bekymrer

Det er dog ikke helt rosenrødt alt sammen, for onsdagens tal viser også en stigende kerneinflation.

Forbrugerpriserne renset for energi, fødevarer, alkohol og tobak steg i december til 5,2 pct. på årsbasis, mens priserne kun renset for energi og fødevarer steg til 6,9 pct. fra 6,6 pct. måneden forinden.

”Det er især faldende priser på energi, der trækker inflationen ned på tværs af Europa. Kerneinflationen steg i december og er alt for høj. Derfor vil ECB fortsætte med at skrue renten yderligere i vejret her i 2023,” lyder det fra Allan Sørensen.

”Inflationen vil aftage yderligere i 2023, men nu begynder de økonomiske følgevirkninger sætte sig i væksten. Renteforhøjelserne sender europæisk økonomi på vej mod en recession her i starten af 2023,” lyder det videre.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også