Watch Medier

Mærsk-aktier dykker over 24 procent efter Danmarkshistoriens største udbyttebetaling

Nye Mærsk-aktionærer får ikke længere del i sidste års udbytte, som var den hidtil største i Danmark. Derfor faldt rederiselskabets aktier massivt onsdag.

Foto: Silas Stein/AP/Ritzau Scanpix

Aktierne i A.P. Møller-Mærsk faldt kraftigt på Nasdaq-børsen onsdag, hvor både A- og B-aktien handles uden ret til Danmarkshistoriens største udbytte.

A-aktien dykkede ca. 24 pct. til 11.620 kr., mens B-aktien smed knap 24 pct. til 11.720 kr. 

Mærsks hidtidige aktionærer har udsigt til at modtage et udbytte på 4300 kr. per aktie, uanset om det er en A- eller B-aktie. Udbyttet fragår onsdag, og bliver tilgængeligt for aktionærerne fredag, oplyste Mærsk på generalforsamlingen tirsdag, da bestyrelsens forslag var blevet godkendt.

Når et udbytte fragår, vil man typisk se en aktie falde med nogenlunde det tilsvarende beløb.

Udbyttet består af et ordinært udbytte på 2000 kr. per aktie og et ekstraordinært udbytte på 2300 kr. per aktie.

Samlet svarer det til, at Mærsk samlet udbetaler i omegnen af 75 mia. kr. i udbytte, oplyste selskabet.

Til sammenligning har it-giganten Apple udbetalt 14,8 mia. dollar - svarende til cirka 102,4 mia. kr. - i udbytte for 2022.

Og i en anden målestok svarer det til, at Mærsk-koncernen ville kunne købe den gældstyngede høreapparatkoncern GN Store Nord fire gange, hvis man måler på den nuværende markedsværdi i omegnen af 20 mia. kr.

Mærsk har en politik om at udbetale 30-50 pct. af overskuddet til aktionærerne, og efter endnu et rekordoverskud for 2022 har emnet derfor fået stor opmærksomhed blandt både investorer og analytikere.

Overskuddet endte i 2022 på 29,3 mia. dollar, hvilket svarer til cirka 203 mia. kr. Det underliggende overskud endte på 29,7 mia. dollar.

Bestyrelsesformand Robert Uggla understregede dog, at der er tale om et historisk enestående resultat, men at markedsvilkårene er betydeligt ændret, og at de kommende år derfor vil blive anderledes.

”Udbyttet afspejler denne succes, men de kommende år vil afspejle noget markant andet,” lød det fra formanden på generalforsamlingen.

Fra storaktionæren ATP møder årets resultat ros, og pensionskassen glæder sig over det høje udbytte. Der var dog et enkelt hår suppen.

”Vi foretrækker et kvartalsvis udbytte, der kan udbetales gradvis,” lyder det fra Claus Wiinblad, der er vicedirektør og aktiechef i ATP, i et indlæg på generalforsamlingen.

Mærsk er desuden i gang med at købe egne aktier retur og hævede sidste år det eksisterende aktietilbagekøbsprogram med 7,3 mia. kr. til 39,3 mia. kr. I de kommende to år vil Mærsk desuden øge aktietilbagekøbsprogrammet hvert år med yderligere 500 mio. dollar.

Mere fra Watch Medier

Væksten i Power gik i stå i 2022

Åbningen af nye varehuse løftede ikke salget i elektronikkæden, hvor bundlinjen for første gang i tre år gik i rødt, viser regnskabet for 2022.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs