Energikoncernen Andel får kæmpegevinst fra energihandelsselskab

Den andelsejede energikoncern Andel kom flyvende ud af et uroligt 2022, der trods gode resultater i primært datterselskabet Energi Danmark forretningen har ramt de kunderettede aktiviteter hårdt. 
Adm. direktør for Andel Jesper Hjulmand. | Foto: Sofia Busk
Adm. direktør for Andel Jesper Hjulmand. | Foto: Sofia Busk

Med et trecifret milliardbeløb i omsætning og en markant fremgang i overskuddet har Andel for alvor haft fart på i 2022.

Andel-koncernen lander en omsætning på 369,1 mia. kr. i 2022. Det er en markant fremgang fra de 56,4 mia. kr., der udgjorde posten i 2021.

Resultatet før afskrivninger, ebitda, har ligeledes fået et nøk opad og ender på 13,3 mia. kr. mod de 1,96 mia. kr., der blev rapporteret på selv samme post i 2021. 

På bundlinjen lander overskuddet efter et turbulent 2022 på 4 mia. kr., der også er et gedigent løft fra det underskud på 8,3 mia., der blev punktum for 2021. Dengang var det selskabets ejerandel i Ørsted, der ramte hårdt, da Ørsted aktiekurs faldt med godt en tredjedel gennem 2021. 

Også i 2022 bidrog Ørsted-aktien med en negativ værdiregulering på 4,3 mia. kr. og et positivt bidrag på 0,3 mia. kr.

”Det solide årsresultat i Andel sikrer, at koncernen fortsat kan eksekvere på koncernens strategiske ambitioner om massive investeringer i den grønne omstilling og digitalisering og derved fortsætte vores bidrag til et mere stabilt dansk energimarked, der er uafhængig af russisk gas til glæde for det danske samfund og de danske energikunder,” citeres adm. direktør Jesper Hjulmand i regnskabet. 

Andel vil på baggrund af årets resultat sende 850 mio. kr. tilbage til andelshaverne i udbytte. Derudover skal 150 mio. kr. gå til vækst og udvikling i region Sjælland. 

Ombrust traderselskab

Der er ikke den store tvivl om, at Andels årsregnskab er kraftigt påvirket af det høje bidrag fra Energi Danmark. Det kommer også efter en tid, hvor det ikke just har været småt med presseomtale af Energi Danmark. 

Andel skriver, at Energi Danmarks bidrag, der ender med at være 8,8 mia. kr. efter skat, primært er skabt med handel på det europæiske energimarked. 

”Andels samlede resultat er særligt påvirket af Energi Danmarks bidrag på 11,3 mia. kr. før skat – et resultat, der er opnået ved handel af energikapaciteter mellem landegrænser i Europa. Energihandel på tværs af grænser er en essentiel del af et velfungerende energisystem med effektiv prisdannelse og likvide markeder,” siger adm. direktør Jesper Hjulmand i regnskabet.

Energi Danmark, der ellers ikke gennem tiden var været et selskab i offentlighedens søgelys, er den seneste tid blevet billede på, hvordan traderselskaber har kunnet skabe enorme profitter på eksploderende energimarked. 

For Energi Danmark blev det primært manifesteret gennem en sag vedr. bonusordninger uden loft til tre tradere, hvis bonusser var stukket så meget af, at tre medarbejdere på et år har optjent bonusser på hver 250-300 mio. kr. Andels holdning er dog, at de tre aftaler er ugyldige. 

”Energi Danmark– og andre lignende selskaber – har i 2023 været fokus for stor interesse vedrørende selskabets bonusaftaler. Der er i Energi Danmark, som i resten af den type selskaber i branchen, bonusordninger for en udvalgt gruppe af medarbejdere. Der er loft på disse bonusordninger, hvilket er selskabets klare politik på området,” skriver Andel i regnskabet.

”Tre medarbejdere fra Energi Danmark har haft en aktie- og bonusaftale uden loft. Den er indgået uden bestyrelsens viden og under omstændigheder, som gør den ugyldig. Der er hensat en normaliseret bonus til de tre medarbejdere i regnskabet.”

Ramt på Clever og Andel Energi

Selv om det muligvis var en økonomisk fordel for Andel at eje 63,6 pct. af aktierne i Energi Danmark, så har det været en lidt anden sag, når det kommer til to af datterselskaberne. Det gælder ladeoperatøren Clever, som Andel ejer 94,9 pct. af, samt for Andel Energi.

For Andel Energi endte ebit i 2022 på minus 342 mio. kr., mens det for Clever lød på et underskud på 477 mio. kr. For Clever er det 449 mio. kr. dårligere end forventet, oplyser Andel. Dermed tæller de to datterselskaber for et samlet negativt resultat på omtrent 900 mio. kr. 

”Dette tab understreger, at ingen privatkunder trods ekstraordinært høje energipriser har betalt overpris,” siger Jesper Hjulmand i regnskabet. 

De dårligere resultater for både Clever og Andel Energi løftes dog op af koncernens elnetaktiviteter, der tæller Cerius og Radius Elnet. 

For Cerius blev det til et finansielt resultat, ebit, på 341 mio. kr., mens det for Radius Elnet blev på 713 mio. kr. Det samlede resultat for de to netselskaber er 442 mio. kr. højere end ventet. 




Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også