Mærsk fik kun lille plus på milliardsalg af offshore-rederi

Efter flere kapitaltilskud og milliardnedskrivninger siden 2016 fik Mærsk tidligere i år endeligt solgt Maersk Supply Service i en milliardhandel, men gevinsten er beskeden.
Foto: Maersk Supply Service
Foto: Maersk Supply Service

Selv om Mærsk i marts solgte datterselskabet Maersk Supply Service til Mærsk-familiens holdingselskab i en handel, der blev prissat til 685 mio. dollar eller ca. 4,7 mia. kr., er det kun en beskeden gevinst, shippingkoncernen har fået ud af salget.

Det fremgår af Mærsks regnskab for andet kvartal. 

”Salget af Maersk Supply Service blev afsluttet i maj 2023 med en nettogevinst på 15 mio. dollar” – eller ca. 100 mio. kr.

Gevinsten skal sættes i forhold til, at Mærsk de seneste har pumpet ca. 1,3 mia. dollar i det økonomisk pressede offshore-rederi. Dertil kommer en stribe nedskrivninger på flåden, frasalg af skibe og fyringer i organisationen.

Siden 2016 har Mærsk nedskrevet værdierne i Maersk Supply Service med et beløb, der svarer til knap 17 mia. kr. 

Maersk Supply Service var den sidste rest af olieforretningen i koncernen efter det store strategiskifte i 2016. 

Datterselskabet tjente i mange år gode penge på at servicere olieindustrien, men kom i problemer, da olieprisen faldt brat i 2014. I 2016 blev datterselskabet sat til salg af Mærsk, da koncernen besluttede sig for at blive en rendyrket transportkoncern. 

I 2023 lykkedes det så endelig at finde en løsning for selskabet, da Mærsk-familiens A.P. Møller Holding købte offshore-rederiet, der fremover vil satse på vindskibe til havvindprojekter.

Handlen værdisatte selskabet til ca. 4,7 mia. kr. opgjort som enterprise value, hvilket er selskabets værdi plus selskabets rentebærende gæld. 

Usædvanlig milliardhandel

Det usædvanlige ved milliardhandlen var, at Robert Mærsk Uggla indtog en dobbeltrolle ved at være på både køber- og salgssiden. 

Robert Mærsk Uggla er bestyrelsesformand i Mærsk og samtidig topchef i A.P. Møller Holding, der er hovedaktionær i shipping- og logistikkoncernen.

Men ifølge meddelelsen i marts fik de to parter i milliardhandlen den norske bank DNB til at foretage en såkaldt fair prisfastsættelse af Maersk Supply Service.

Det er nogenlunde samme model, som da Maersk solgte tankrederiet Maersk Tankers til A.P. Møller Holding i 2017.

Maersk Supply Service fik i samme ombæring ny topchef, da Christian M. Ingerslev flyttede fra CEO-posten i Maersk Tankers, der også er ejet af A.P. Møller Holding, over til offshore-rederiet.

Ny grøn strategi i datterrederiet

De hidtidige ejere i Mærsk havde siden 2021 arbejdet på at gøre Maersk Supply Service mere spiselig for en mulig køber gennem en grønnere strategi.

Rederiet satser på at få fodfæste inden for amerikanske havvindprojekter med vindskibe. Samtidig har selskabet fået fjernet gæld og fået tilført ny kapital fra Mærsk. 

Senest 187 mio. dollar i 2022 eller ca. 1,3 mia. kr.

Den nye kapital skyldtes, at Maersk Supply Service har lagt ordre på et såkaldt vindinstallationsskib hos det Singapore-baserede værft Sembcorp Marine. En skibsordre til formentlig godt 350 mio. dollar. 

Skibet ventes leveret i 2025 og skal være en murbrækker for Maersk Supply Service på det amerikanske marked for havvind.

Maersk Supply Service har allerede en kontrakt på plads for skibet med Empire Offshore Wind, som er et joint venture mellem Equinor og BP. 

Kontrakten drejer sig om opførelsen af en amerikansk havvindmøllepark ud for den amerikanske østkyst.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også