Danske Bank om Ørsted-nedskrivninger: "Stort slag til ledelsens troværdighed"

Oven på energiselskabet Ørsteds dystre meldinger om havvindprojekter i USA sænker Danske Bank sit kursmål for aktien. Torsdag har Ørsted-aktien genvundet en smule af onsdagens rekordstore kursdyk.
Foto: Ørsted / Pr
Foto: Ørsted / Pr
AF MARKETWIRE

Ørsted-aktien har i kølvandet på onsdagens meddelelse om en potentiel nedskrivning på 16 mia. kr. fået sænket sit kursmål hos Danske Bank til 500 kr. fra tidligere 690 kr.

”Da Ørsted afholdt kapitalmarkedsdag i juni i år, fik vi indtryk af, at der var blevet foretaget en dybdegående gennemgang af projekter under udvikling, hvilket ikke forårsagede yderligere nedskrivninger af udviklingspipelinen. Mindre end tre måneder senere er vi derfor meget overraskede over at høre om en potentiel nedskrivning på 16 mia. kr. Det er et stort slag til ledelsens troværdighed i vores optik,” skriver Danske Banks analytiker Casper Blom.

Den samlede nedskrivning på 16 mia. kr. kan deles op i tre forskellige poster, der alle relaterer sig til Ørsteds projekter i USA.

5 mia. kr. skyldes forsinkelser i forsyningskæderne til tre amerikanske havvindprojekter, hvor Ørsted fortsat mangler at foretage en endelig investeringsbeslutning.

Dertil kommer potentielt set yderligere 6 mia. kr., da det har vist sig sværere end ventet at få forhandlet skatterabatter på plads med de føderale myndigheder i USA, og yderligere 5 mia. kr. kommer, hvis renten forbliver i det nuværende niveau ved udgangen af tredje kvartal.

” I vores optik tilføjer det her en yderligere usikkerhed om ledelsens troværdighed og evne til at tilstrækkeligt kunne kommunikere og planlægge i et usikkert marked. Investeringscasen har nu mere end nogensinde før brug for positive datapunkter fra farm downs (frasalg af andele, red.) og auktionsresultater. Noget der måske kommer i den resterende del af året,” skriver Danske Bank i analysen.

Banken ændrer ikke ved sine estimater for Ørsteds indtjening, EBITDA, i år, men inkluderer en nedskrivning på 14 mia. kr. i tredje kvartal, hvilket fuldstændigt fjerner overskuddet i 2023.

Estimaterne fastholdes for 2024, mens indtjeningsforventningerne sænkes med 4 pct. i 2025 på grund af en forsinkelse til et amerikansk projekt.

Trods det lavere kursmål fastholdes anbefalingen ”køb”.

Ørsted-aktien dykkede onsdag knap 25 pct. onsdag og realiserede sit største fald nogensinde. Torsdag kom aktien dog lidt igen og var først på eftermiddagen steget knap 5 pct. til pct. til 441,90 kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også