Astralis' salg af plads i esportsturnering solgt til knap halvdelen af seneste handelsværdi

”Jeg ønsker ikke at spekulere i teoretiske alternativer” lyder det fra Astralis-topchef Anders Hørsholt om salget af League of Legends-rettigheder.
"Astralis ér Counter-Strike, hvor vi i dag har tre hold, men vores forretning er meget andet end vores hold," udtaler Anders Hørsholt ovenpå salg af esportsrettighed til et trecifret millionbeløb. | Foto: Astralis Group
"Astralis ér Counter-Strike, hvor vi i dag har tre hold, men vores forretning er meget andet end vores hold," udtaler Anders Hørsholt ovenpå salg af esportsrettighed til et trecifret millionbeløb. | Foto: Astralis Group

Esportholdet Astralis’ salg af franchiserettigheden til at konkurrere i spillet League of Legends er solgt 40 pct. billigere end ved den seneste handel.

Det erkender topchefen Anders Hørsholt over for ITWatch:

”Det vigtige for selskabet er, at vi med handelen konsoliderer os og skaber fremadrettede muligheder, vi ikke ville have ellers,” lyder det fra den tidligere FCK-boss. 

Sidste gang en sådan rettighed blev handlet, var i sommeren sidste år, hvor Team Heretics overtog 80 pct. af et tilsvarende aktiv fra det franske hold Misfit Gaming. 

Flere esportsmedier beretter om en købesum på 29 mio. euro. Det svarer til en pris på 216 mio. kr. og en værdiansættelse på den fulde rettighed på 270 mio. kr. 

Astralis oplyser selv, at de i 2019 gav 78 mio. kr. for den rettighed, som organisationen tidligere på måneden solgte to tredjedele af til esportsorganisationen Karmine. 

Salget sikrede Astralis 129 mio. kr. og en værdiansættelse på den fulde rettighed på 194 mio. kr. Det svarer til et afkast på 149 pct. over fire år.

Når den seneste handel af en rettighed blev solgt til en værdiansættelse på 270 mio. kr. Hvor tilfredse er I så med at sælge til en værdiansættelse på 194 mio. kr.?

”Vi er ekstremt tilfredse med de betingelser, vi har opnået, og den markante værdivækst, der har været i vores investering,” forklarer direktøren, som tilføjer:

”Jeg ønsker ikke at spekulere i teoretiske alternativer.” 

Esport i ekspansiv vækst

Markedet for esport generelt og specifikt for de forskellige spil er stadig umodent. Derfor kan handler med rettighederne til at konkurrere i de bedste turneringer give et fingerpeg om den hastige udvikling.

Handler med rettigheder sker ikke ofte. Der er ti pladser i den europæiske esportsturnering League of Legends EMEA Championship (LEC), som er struktureret på samme måde som de amerikanske turneringer NBA og NFL, hvor virksomhederne bag holdene ejer rettigheden til at deltage.

I 2021 solgte den tyske fodboldklub Schalke 04 sit spot i turneringen for 200 mio. kr., mens den spanske esportsorganisation Heretics, som tidligere nævnt, fik den kontrollerende del af en rettighed til en værdiansættelse på 270 mio. kr. i 2022. 

Begge hold havde i øvrigt givet det samme beløb for deres spot som Astralis, 78 mio. kr. 

League of Legends er en del af esportens fire hofdiscipliner. En term, som Dansk Industri bruger om esportens suverænt mest indbringende spil målt på præmieindtægter i en rapport, som også er beskrevet af ITWatch.

Ifølge Dansk Industri er det kommercielle potentiale i esport stort. På globalt plan står branchen til en vækst i omsætningen på 18 pct. årligt frem mod 2030. Væksten skal ses i lyset af et marked, der i forvejen har rundet 10 mia. kr.

Derfor er Anders Hørsholt heller ikke helt klar til at forlade LEC.

”Astralis er Counter-Strike, hvor vi i dag har tre hold. Vi kan konstatere, at vi får markant mere ud af investeringerne omkring vores Counter-Strike aktiviteter end i andre spiltitler – men vi udelukker ikke i fremtiden at kigge andre veje,” forklarer han.

I aftalen med Karmine har Astralis i første omgang beholdt en tredjedel af LEC-rettigheden. Astralis har i aftalen mulighed for af egen drift at aktivere yderligere salg til Karmine ”til en allerede aftalt pris.”

Turbulent tid på First North

Over for ITWatch lægger Astralis vægt på, at handlen er foregået i kontanter frem for aktiver i en tid, hvor børsnoterede esportsorganisationer mildest talt har oplevet en rutsjetur. 

Astralis peger selv på amerikanske Faze, der gik på børsen i juli sidste år gennem en SPAC til en værdi på 725 mio. dollar. I sidste uge kom det frem, at Faze er ved at blive opkøbt af en anden amerikansk esportsvirksomhed, Gamesquare, til en brandudsalgspris på 17 mio. dollars.

I denne uge kunne Astralis selv handles på den danske vækstbørs First North for sidste gang. Investorerne har været på en lignende rutsjetur med et fald på 87 pct. siden noteringen i december 2019. 

Anders Hørsholt understreger, at det blot er et sammentræf, at frasalget af LEC-rettigheden skete blot seks dage før sidste handelsdag på First North.

”De to ting har intet med hinanden at gøre.”

Bevæggrunden for afnoteringen er bl.a., at strategien om ekspansion ved aktieemissioner synes næsten umuliggjort med den stærkt faldende kurs. Derfor har Anders Hørsholt stået i spidsen for et eftersyn af strategien – eller konsolidering, som han kalder det.

Handlen til et trecifret millionbeløb er derfor en del af en større hovedrengøring, som også har betydet frasalg af en del af Pixel.tv og esportsrettigheden til spillet Rainbow Six.

Med den seneste del af rengøringen, kunne Astralis for sidste gang meddele børsmarkedet, at indtjeningsforventningerne for hele året lyder på et driftsoverskud, ebitda, på 150-155 mio. kr. mod tidligere minus 1 til plus 4 mio. kr. 

Omvendt reduceres forventningerne til omsætningen i 2023 til 70-75 mio. kr. fra 82-87 mio. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også