
Efter et første kvartal med ny omsætningsfremgang, der gav rygstød til forventningerne om en vækst på 20-25 pct., for året, har andet kvartal budt på et brat gearskifte i online mode- og teknologiselskabet Boozt.com.
Torsdag sænkede den børsnoterede vækstvirksomhed forventningerne til året markant, så prognosen nu lyder på en toplinjevækst på 10-15 procent – altså 10 procentpoint under udgangspunktet ved indgangen til året – og et justeret driftsresultat, EBIT, på 235-285 mio. svenske kr. mod tidligere 365-420 mio. svenske kr.
”Det er noget af en opbremsning, vi har set, så vi er relativt pessimistiske på forbrugernes vegne,” siger topchef og medstifter af Boozt, Hermann Haraldsson, der uddyber, at det især er kunderne på det danske marked, der også er Boozts største, som har trukket i bremsen.
”Der er ganske enkelt færre, der køber. Der er færre søgninger på vores kategorier, og selvom vores trafik konverterer lige så godt som sidste år, så er der bare mindre trafik.”
Hvor stort faldet er, vil han ikke sætte konkrete tal på, men det er indirekte afspejlet i torsdagens nedjustering, der skar 10 procentpoint af vækstforventningerne til toplinjen - eller over en halv mia. svenske kr.
Skal spare på marketing og personale
Nedjusteringen får også konsekvenser internt i organisationen, hvor omkostningerne skal tilpasses et lavere vækstniveau, siger Hermann Haraldsson.
Både lønudgifterne og omkostningerne til markedsføring online, hvor det er blevet dyrere at hente nye kunder gennem annoncering, står for skud, forklarer han.
”Vores vækst har været meget drevet af vores evne til at købe nye kunder med markedsføring online, men prisen for at købe nye kunder er steget markant, og det er ikke profitabelt. Derfor skærer vi ret kraftigt i vores marketingbudget. Det bliver den største besparelse, men vi kommer også til at skære i vores personaleomkostninger,” siger han.
Hvor stor en besparelse, det drejer sig om, har han ikke tal på, men topchefen forventer, det vil berøre omkring fem pct. af stillingerne i Boozt, der sidste år rundede 1200 ansatte.
”Nu skal vi i gang med at forhandle med fagforeningerne, men det er i størrelsesordenen fem pct. af vores stab,” siger Hermann Haraldsson.

Hvornår opsigelserne vil være eksekveret, har han ikke tidshorisont på.
”Nu skal vi først i gang med forhandlingerne, og så må det tage den tid, der er nødvendigt,” siger Hermann Haraldsson, der ikke har kommentarer til, hvorvidt han forventer, der også skal spares i ledelseslaget.
”Vi har gearet vores forretning til en vækst på mellem 20 og 25 pct. og nu forventer vi et lavere niveau, og det skal vi tilpasse os i tide. Vi tror, der er stormflod på vej, så vi er i gang med at bygge digerne høje nok til at klare den stormflod,” siger han.
Kursfald til 2020-niveau
Boozt er som mange andre online retailere vokset ekstraordinært i coronaårene og realiserede sidste år en omsætningsvækst på 33 pct. til 5,8 mia. svenske kr. - omtrent 4,1 mia. kr. - mens resultatet landede på 195 mio. svenske kr. ca. 138 mio. kr.
Det har også givet medvind til aktiekursen, men med torsdagens nedjustering blev aktien slået tilbage med et fald på 17,5 pct. til det laveste niveau i omkring to år.
Ifølge en investor var størrelsen af nedjusteringen overraskende.
”Vores estimater lå under selskabets prognose før nedjusteringen, men størrelsen af nedjusteringen er skuffende. Forbrugertilliden er påvirket af stigende leveomkostninger og det giver en afmatning i onlinesalget, hvilket vi også har set fra andre aktører på markedet, herunder Zalando,” sagde porteføljeforvalter Johannes Møller fra investeringsforeningen MW Compounders torsdag til MarketWire.
Nøgletal fra Boozt regnskab for første kvartal 2022. Tal for andet kvartal er endnu ikke offentliggjort:
I mio. svenske kr. | Q1 2022 | Q1 2021 | FY 2021 |
Nettoomsætning | 1.424 | 1.137 | 5.814 |
EBIT | -4,8 | 58,3 | 264,5 |
Nettoresultat | -7,6 | 42,9 | 195,2 |
For den islandskfødte Hermann Haraldsson er det især den stigende inflation, som han mener, der er blevet gjort for lidt for at tøjle fra centralbankerne, der har fået paraderne op.
”Jeg håber, jeg er for sortseer, men jeg er bange for, at jeg har ret,” siger han. og uddyber, at det for ham handler om at bevare det lange lys på.
”Vi er stadig et af de selskaber, der vokser mest i forhold til markedet, og vores kapitalberedskab er også stadig stort. Så vi står relativt stærkt, også hvis der skulle komme nogle muligheder på bagkant af den krise, vi forventer. Men det er vigtigt for os at tjene penge og finansiere vores vækstrejse selv, og derfor agerer vi.”
Boozt-topchef: ”Første halvår har vist sig mere udfordrende end vi troede”
”Voldsom cocktail” af genåbning og krig presser netbutikkerne