"Efterslæb" hos leverandører kan forsinke prisfald i supermarkederne

Leverandører til landets dagligvarebutikker har ofte et efterslæb på prisstigninger, siger direktør for Mærkevareleverandørerne til Berlingske. Det kan være årsagen til, at et dyk i råvarepriserne endnu ikke har ramt hylderne i landets supermarkeder.
På trods af faldende råvarepriser er danskernes indkøb endnu ikke blevet billigere. | Foto: Miriam Dalsgaard
På trods af faldende råvarepriser er danskernes indkøb endnu ikke blevet billigere. | Foto: Miriam Dalsgaard

Stigende spotpriser på råvarer har været en hovedårsag til prisstigningerne på dagligvarer, men selvom de for nylig har taget et dyk, kan de danske forbrugere endnu ikke se det på prisskiltene i landets supermarkeder.

Adm. direktør for Mærkevareleverandørerne, Niels Jensen, er dog overbevist om, at et fald i råvarepriserne vil reflekteres i leverandørernes priser og dermed potentielt også i supermarkederne, siger han til Berlingske.

Når dette endnu ikke er sket, kan det skyldes flere faktorer, forklarer han.

”Måske den samlede prisstigning endnu ikke fuldt ud er reflekteret i markedet. Historisk set har der været meget lange leadtimes for varsling af prisstigninger, og dermed har leverandørerne ofte haft et ”efterslæb” på prisstigningerne,” siger Niels Jensen, der påpeger, at det er de enkelte leverandører, der fastsætter priserne.

Supermarkeder lover at følge prisfald fra leverandører

Både Coop, Salling Group og Dagrofa har over for DetailWatch pointeret, at priserne i deres butikker afhænger af leverandørernes prissætning, og den er endnu ikke faldet.

Seniorrådgiver på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet Henning Otte Hansen påpeger over for avisen, at prisstigninger historisk set sker relativt hurtigt, mens prisfald ofte går langsommere.

Både Coop, Salling Group og Rema 1000 siger imidlertid til Berlingske, at deres priser vil falde, så snart priserne fra leverandørerne gør det.

Forbrugerrådet Tænk har tidligere på måneden advaret om, at tidligere erfaring viser, at øgede forbrugerpriser ikke nødvendigvis falder, når omkostningerne reduceres. Generelt set er danske virksomheders avancer steget til i 2018 at ligge 16 pct. over omkostningerne.

Lønstigninger følger ikke med priser: Du får mindre for pengene

Coop-formand om infight med leverandører: ”Derfor skal vi presse tilbage”

Detailhandlen forventer at hæve priserne de næste måneder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også