Regning for at købe Parken fri af kommunal forpligtelse overstiger 800 millioner

Det vil koste en betydelig sum for en ny ejer af Danmarks nationalstadion og tilhørende kontortårne at købe sig fri af den kommunale hjemfaldspligt. Det bekræfter chefkonsulent over for EjendomsWatch. I den ideelle verden var pligten der slet ikke, lyder det fra erhvervsmægleren, som står for salget.
Hvis man vil købe Parken og de fire kontortårne fri af den ret, som Københavns Kommune har til at overtage hele molevitten i 2060, vil det koste over 800 mio. kr.
Hvis man vil købe Parken og de fire kontortårne fri af den ret, som Københavns Kommune har til at overtage hele molevitten i 2060, vil det koste over 800 mio. kr.

Omkring 850 mio. kr.

Så meget vil det koste at frikøbe Danmarks nationalstadion Parken og de dertilhørende fire kontortårne fra den såkaldte hjemfaldspligt. Ejeren, det børsnoterede Parken Sport & Entertaninment, forsøger i øjeblikket at frasælge ejendommene.

EjendomsWatch beskrev forleden, hvordan stadion og kontortårnene er omfattet af hjemfaldspligten – en ret, som giver Københavns Kommune mulighed for at købe ejendommen tilbage.

For at komme fri af denne pligt koster det tæt på ejendommens værdi. Den har ejeren, selskabet Parken Sport & Entertainment, i seneste regnskab for 2021 bogført til godt 1 mia. kr.

Til at udregne en frikøbsværdi bruges en særlig formel, hvor man bl.a. skal indregne ejendommens værdi enten ved at bruge de offentlige ejendomsvurderinger eller ved at der indhentes en ny mæglervurdering.

Da en sådan ikke foreligger, har EjendomsWatch benyttet den seneste bogførte værdi. Såfremt ejendommens værdi på et senere tidspunkt ændrer sig, vil det dermed også påvirke frikøbsværdien i den ene eller den anden retning.

Påvirker negativt

Colliers-partner Peter Winther, som står for det mulige salg af Parken og kontortårnene, siger til EjendomsWatch, at ”i den ideelle verden ville jeg da helst have, at der ikke var nogen hjemfaldspligt. Så ville ejendommen være mere værd og nemmere at håndtere.”

”Men den er der, og vi kan ikke lave om på det,” siger han.

En værdi på små 850 mio. kr. overrasker ikke den mangeårige erhvervsmægler.

”Men vi har lavet vores egne beregninger, og vi kommer frem til et andet tal,” siger Peter Winther uden at ville røbe det.

Ifølge Peter Winther afhænger en frikøbssum af ejendommens markedsværdi, og det reelle beløb får man først, når man beder om et tilbud på frikøb, påpeger han.

”Man kan vælge at frikøbe, men man kan også regne på, at man har aktivets nettoindtægter på cirka 80 millioner kroner indekseret om året indtil hjemfaldspligten – for det har naturligvis også en værdi.”

Ejeren af Parken og kontortårnene er ikke forpligtet til at købe ejendommen fri af hjemfaldspligten, og man kan derfor eje aktivet i de kommende 38 år og så overdrage nøglerne til Københavns Kommune i 2060.

Vederlagsfrit

Som EjendomsWatch beskrev forleden, udskød Parken Sport & Entertainment i 2020 tilbagekøbstidspunktet til 2060.

Så den eventuelle nye ejer skal inden for de næste 38 år frem med pengepungen, hvis stadion og kontortårnene ønskes frikøbt.

Martin Hasforth-Harms, chefkonsulent i Københavns Kommune bekræfter over for EjendomsWatch, at Parken Sport & Entertainment i 2020 fik hjemfaldspligten udskudt for en pris af blot 1 mio. kr.

At beløbet er så relativt lavt i forhold til frikøbsværdien, skyldes den oprindelige købsaftale, uddyber chefkonsulenten.

På Københavns Kommunes hjemmeside fremgår det, at hjemfaldspligt giver kommunen ret til at ”købe en ejendom tilbage f.eks. for den oprindelige salgssum eller vederlagsfrit.”

Ifølge den oprindelige servitut, som er tinglyst på Parken og kontortårnene, fremgår det, at Københavns Kommune i dette tilfælde kan tilbagekøbe ejendommen vederlagsfrit, altså gratis.

Grundet ferie har Københavns Kommune ikke ønsket at stille op til et egentligt interview om sagen.

Joker ved salg af Parken: Københavns Kommune har ret til tilbagekøb

Storaktionær om Parkens salgsplaner: ”Den helt rigtige timing”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter