Novo kan muligvis tjene på lavere insulinpriser

Medicinalselskaberne Eli Lilly og Novo Nordisk kan ende med at tjene mere på det amerikanske marked på grund af de annoncerede lavere listepriser, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.
Foto: Novo Nordisk / Pr
Foto: Novo Nordisk / Pr
Af Marketwire

Først gjorde Eli Lilly det forrige uge. Så fulgte Novo Nordisk tirsdag trop. Annoncerede lavere listepriser på insulin i USA.

Umiddelbart godt nyt for diabetikerne på den anden side af Atlanten, men ikke for indtjeningen i de to store insulinproducenter.

Skulle man tro.

Men de to medicinalselskaber kan faktisk ende med at tjene mere på grund af de lavere listepriser. Det skyldes, at de to koncerner med de lavere priser kan undgå at betale millioner af dollar i rabatter til den amerikanske stats sygesikringsordning under Medicaid-programmet.

Det skriver Bloomberg News.

En lov fra 2021, der træder i kraft til næste år, fjerner nemlig loftet på rabatbetalinger, som den føderale regeringer og delstaterne kan kræve i forhold til listepriserne, og det kan i sidste ende øge de samlede indtægter og indtjeningen for insulinproducenterne.

Novo Nordisk står således til at undgå rabatbetalinger for 350 mio. dollar i 2024 fra salg af Novolog og Levemir til de amerikanske sygesikringer, og dermed er der lagt op til en fremgang på 210 mio. dollar på bundlinjen, vurderer Spencer Perlman, direktør i researchfirmaet Verda Partners.

Eli Lilly vil sideløbende kunne undgå rabatbetalinger for 430 mio. dollar fra salg af Humalog og Humalin og dermed forbedre sin bundlinje med 85 mio. dollar.

Spencer Perlman anslår ifølge Bloomberg News, at ingen af de to selskaber i dag tjener penge på at levere til de offentlige sygesikringsordninger, og han fremhæver, at de selskaber, som sænker listepriserne, vil blive ”gavnet af den forandring”.

Novo Nordisk annoncerede tirsdag, at koncernen vil sænke sine listepriser på insulin i USA med op mod 75 pct. I starten af marts var Eli Lilly ude med en tilsvarende melding om prisreduktion på op til 70 pct. I den mellemliggende periode har senator Bernie Sanders, den tidligere demokratiske præsidentkandidat, fremsat et lovforslag om en pris på maksimalt 20 dollar per dosis insulin.

Danske Novo Nordisk er i USA omstridt blandt politikere og patienter, fordi selskabet sammen med sine konkurrenter franske Sanofi og amerikanske Eli Lilly, er blevet beskyldt for at tage for høje priser på insulin. De tre selskaber har en samlet markedsandel i USA omkring 95 pct.

Novo Nordisk har gentagne gange afvist kritikken og peget på, at årsagen til de høje priser er, at de rabatter, selskabet yder, ender hos indkøbsorganisationerne og ikke hos patienterne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter