Ørsteds status trues efter store satsninger på amerikansk havvindindustri

”Det plejede at være et populært selskab, der konstant overgik forventningerne. Nu er der problemer med tiltroen,” lyder det fra analytiker. 
Ørsted-havvindpark. | Foto: Ørsted
Ørsted-havvindpark. | Foto: Ørsted
AF MARKETWIRE

Ørsteds ambitiøse satsning på en række projekter ud for den nordøstlige kyst i USA i 2018 var med til at gøre selskabet til den største globale aktør i havvindindustrien. Nu truer satsningen Ørsteds status som en af de store vindere i den vedvarende energis æra.

Det skriver Financial Times.

Efter at energiselskabet i slutningen af sidste måned annoncerede en potentiel kæmpenedskrivning på selskabets amerikanske aktiver på 16 mia. kr., er Ørsteds markedsværdi faldet brat.

Ørstecs adm. direktør, Mads Nipper, kaster skylden på en kombination af stigende renter, forsyningsproblemer og tvivl om, hvor mange mia. dollar i skattefradrag selskabet kan forvente under den amerikanske præsident Joe Biden’s plan om at gøre USA til en global leder inden for ren energi.

Mens højere renter og stigende omkostninger har plaget hele havvindindustrien i de seneste to år, peger analytiker på, at Ørsteds advarsel om potentiel nedskrivning har undermineret ledelsens troværdighed, skriver Financial Times.

”Det plejede at være et populært selskab, der konstant overgik forventningerne. Nu er der problemer med tiltroen,” forklarer Tancrede Fulop, der er senioranalytiker hos Morningstar, ifølge avisen.

Investorernes nyvakte bekymring blev reflekteret i et fald på 25 pct. i Ørsteds aktier den 30. august dagen efter, at de mulige nedskrivninger blev offentliggjort. Aktierne blev efterfølgende ramt yderligere, da kreditratingbureauet Moody’s sænkede forventningerne til Ørsted, hvilket sendte selskabet til sit laveste niveau siden 2018.

Allerede før Ørsted offentliggjorde problemerne i selskabets amerikanske projekter, dykkede aktierne fra en rekordhøjde i 2021, efter den indledende eufori over ren energi aftog, og renterne begyndte at stige, skriver Financial Times.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også