14 udenlandske life science-virksomheder er flyttet til Københavnsområdet i år

Aldrig før har Copenhagen Capacity tiltrukket så mange virksomheder inden for life science-sektoren på et enkelt år. 
Asbjørn Overgaard er adm. direktør i Copenhagen Capacity.
Asbjørn Overgaard er adm. direktør i Copenhagen Capacity.

Copenhagen Capacity arbejder med at skaffe virksomheder og arbejdskraft til København, og det er organisationen for alvor lykkedes med i 2023. 

I år har organisationen haft et rekordår, for hele 14 life science-virksomheder er flyttet til Storkøbenhavn med Copenhagen Capacity’s hjælp ud af samlet 23 virksomheder, som organisationen har beskæftiget sig med hidtil i år. 

Blandt de virksomheder, der åbner repræsentationer i Danmark, findes islandske Controlant og spanske Klinea, hvor Controlant i første omgang får 50 ansatte, mens andre af life science-virksomhederne begynder i noget mindre målestok. 

”Vi har set en kraftig vækst over de sidste 20 år med Medicon Valley. Mange af virksomhederne vil jo gerne placere sig, hvor der er nogen, der ligner sig selv, og hvor det er også attraktivt for arbejdskraften at komme til, for det er en af de store udfordringer,” fortæller Asbjørn Overgaard, der er adm. direktør i Copenhagen Capacity. Han fortsætter:

”Det, vi ser nu, er, at vi er ved at have nået en form for kritisk masse her, som også betyder, at man som international virksomhed kigger mod Medicon Valley-området og den danske hovedstadsregion, fordi der er så mange life science-virksomheder her allerede, og derfor er der også dygtig arbejdskraft her.”

Fortællingen om Medicon Valley

Copenhagen Capacity er en semi-statslig erhvervsfremmeorgnanisation, som dels er finansieret via finansloven og dels fra private investorer. 

Organisationen arbejder for at lokke udenlandske virksomheder til Danmark, og det gør man ved at møde virksomhederne, hvor de er, blandt andet på forskellige life science-kongresser, konferencer, men også via Copenhagen Capacity’s netværk af udenlandske ambassader, organisationer og klynger. 

”Og så præsenterer vi dem for de muligheder og hele fortællingen om Medicon Valley. Men vi går også lidt dybere og har allerede kigget på, hvad er det for et sygdomsområde, de sidder med, og så matcher vi det op med, hvad vi allerede har af det i Danmark, og kan lokke dem til via virksomhedernes interesse i deres konkurrenter, men også hvor forskningen er, og hvor finansieringen er,” fortæller Asbjørn Overgaard. 

Når virksomhederne har besluttet sig for at slå sig ned i Københavnsområdet, hjælper Copenhagen Capacity ligeledes med det praktiske som at få oprettet et CVR-nummer samt med finde kontorplads. Det er gratis for udenlandske virksomheder. 

Mere R&D og produktion

Historisk har det været sådan, at de fleste udenlandske virksomheder i første omgang slår sig ned i Danmark med tanke på at have et nordisk salgskontor her, fortæller Asbjørn Overgaard.

Og det giver mening, for den danske arbejdsmodel er fleksibel, og virksomhederne kan dermed skrue op og ned for aktiviteterne som de lyster, alt afhængig af hvordan det går for dem. 

”Men vi ser også ret meget R&D, og det er også noget, vi har satset meget på at tiltrække i de sidste mange år. Danmark er jo et enormt populært land at lave kliniske forsøg i, og det er fordi, at det fungerer ret effektivt, og vi er ret dygtige til det. Også fordi vi har en velgennemregistreret befolkning,” siger Asbjørn Overgaard og fortsætter:

”Og så noget af det, jeg synes, er rigtig interessant i år, og som vi også har set lidt en stigning på her i de senere år, det har været et større fokus på produktion. Og det er jo ret interessant, for betyder jo lige pludselig, at det er nogle andre type jobs, der bliver skabt, samtidig med at virksomhederne etablerer et større fodaftryk, når man også laver produktion.”

København er mest populær

Copenhagen Capacity arbejder på at tiltrække arbejdskraften til hele hovedstadsregionen – både København og de omkringliggende kommuner. 

12 af de 14 nye virksomheder får hjemme i København, mens de to sidste ligger nord for byen, og det er et tema, at virksomhederne helst vil befinde sig i byen, fortæller Asbjørn Overgaard.

”Ofte er det sådan, at virksomhederne starter inde i København med ganske få ansatte, og de vil alle sammen rigtig gerne være i Copenhagen Science City. Altså tæt på Rigshospitalet, Panum, BII og alle de andre virksomheder og hele det økosystem dér. Det er klart det mest attraktive sted at lægge sig. Der er det så rigtig svært at komme ind, og det er en af de største udfordringer, vi har.”

Derfor har Copenhagen Capacity også en stor opgave i at få virksomhederne til at få øjnene op for de mange andre gode steder at slå sig ned i regionen.

”Vi arbejder med at gøre opmærksom på andre steder, f.eks. Ballerup med det nye Kildedal-projekt, som vi også støtter, fordi det er stadig i en tæt nærhed til København,” siger Asbjørn Overgaard, der også nævner Roskilde og Hørsholm som oplagte placeringer for nye virksomheder, mens Hillerød og Kalundborg historisk set har haft en stjerne hos de virksomheder, der ønsker at etablere produktion. 

En af virksomhederne, der har slået sig ned i København, er som tidligere nævnt det islandske logistikselskab Controlant, der over de seneste år er vokset markant. Controlant arbejder med forsyningskæder og bæredygtighed i medicinalbranchen. Virksomheden begyndte som en start-up i 2007 og fik fodfæste i medicinalindustrien under svineinfluenzaepidemien (H1N1) i 2009, hvor selskabet overvågede opbevaringen og leveringen af H1N1-vaccinerne i Island. 

Under coronakrisen stod Controlant for den globale overvågning af Pfizers covid-19-vaccineleverancer – i alt 5 milliarder doser ifølge selskabet selv.

De åbnede deres kontor i slutningen af marts med 50 ansatte i det centrale København.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også