Sidste it-aktie glider ud af eliteindeks: ”Danmark er jo ikke et it-land”

Efter to år som eneste it-aktie i det danske C25-indeks må Netcompany afgive sin plads. Ifølge analytiker er det usandsynligt, at et andet dansk it-selskab tager over i den nærmeste fremtid.
Fra 18. december er Netcompanys aktie ikke længere at finde på eliteindekset C25, som aktien har været på siden december 2020 | Foto: Thomas Bruun Funch
Fra 18. december er Netcompanys aktie ikke længere at finde på eliteindekset C25, som aktien har været på siden december 2020 | Foto: Thomas Bruun Funch

Når Netcompany i næste uge glider ud af det danske C25-indeks, bliver det samtidig et farvel til indeksets eneste it-aktie.

Foruden Netcompany må industrikoncernen FLSmidth også tage afsked med det toneangivende indeks, hvor de to aktier bliver erstattet af kabelproducenten NKT og biotekselskabet Zealand Pharma. 

Fra 18. december er der dermed ingen it-aktier i indekset, der populært kan beskrives som det danske aktiemarkeds superliga. C25-Indekset rummer således de 25 mest handlede aktier blandt de 35 mest værdifulde aktier på børsen i København målt på markedsværdi.

At C25 bliver et indeks uden it-aktier, overrasker dog ikke to af Danmarks mest citerede aktieanalytikere, Sydbanks Jacob Pedersen og Nordnets Per Hansen.

”Der er stor risiko for, at jeg får tæsk for at sige det her, men Danmark er jo ikke et it-land. Overhovedet. Vi er et life science-land,” siger Per Hansen.

”Netcompany er i høj grad med til at digitalisere samfundet og den offentlige sektor, hvor vi er meget langt fremme, men vi er ikke kendte for at skabe it-selskaber, der vokser via en børsnotering i København,” fortsætter han og fremhæver i stedet Novo Nordisk, Lundbeck og GN Store Nord som eksempler på netop det inden for life science.

Det samme gør Jacob Pedersen, som tilføjer, at Netcompanys afsked med C25-indekset ikke nødvendigvis er et udtryk for, at it-selskaberne står dårligt i Danmark.

”Det er nok lige så meget et udtryk for, at vi har nogle andre industrier i Danmark, der bare gør det rigtigt godt og står stærkere herhjemme,” siger han.

Fulgte i Simcorps fodspor

Netcompanys aktie blev optaget til handel på fondsbørsen i København i sommeren 2018. 

Det skete på samme dag, som Simcorps aktie rykkede op i C25-indekset. Det blev dengang beskrevet som første gang for en it-aktie.

Listen over indeksets aktier bliver justeret to gange om året, i juni og december, og Simcorps aktie rykkede op sammen med tre andre.

Blandt selskaberne, som dengang afgav deres pladser, var TDC og Nets, der begge var blevet købt af børsen af deres dengang nye ejere.

Over for Børsen kaldte daværende adm. direktør i Simcorp, Klaus Holse, det for en blåstempling af det danske softwareselskab, at det var blevet en C25-virksomhed. 

Ifølge ham ville det være fint, hvis Netcompany kunne gøre Simcorp kunsten efter.

”Det vil vise, at Danmark er et godt sted at drive en teknologivirksomhed,” sagde Klaus Holse dengang til Børsen.

Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, forudse allerede i slutningen af november, at Netcompany var i fare for at ryge ud af C25-indekset | Foto: Pr
Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, forudse allerede i slutningen af november, at Netcompany var i fare for at ryge ud af C25-indekset | Foto: Pr

I december 2020 var det netop, hvad der skete, da Netcompany erstattede Jyske Bank i C25-indekset.

På daværende tidspunkt var Netcompanys aktie steget fra sin noteringspris på 155 kr. pr. aktie til en kurs på over 550. Den markante vækst fortsatte ind i 2021 og til det foreløbige højdepunkt på mere end 830 i august samme år.

Siden er det dog primært gået nedad for Netcompanys aktie. 

Ifølge Jacob Pedersen og Per Hansen har de stigende renter spillet en rolle på prisfastsættelsen af aktier generelt i det seneste år og derfor også på kursen på Netcompanys.

Grundet ændringer i medarbejderstaben hos Sydbank har banken været nødt til at stoppe sin dækning af flere børsnoterede selskaber, herunder Netcompany. Jacob Pedersen kan derfor ikke udtale sig mere specifikt om udviklingen i Netcompanys aktie.

Markant kursfald

Per Hansen har til gengæld fulgt den tæt, og han forudså allerede i slutningen af november, at Netcompanys aktie var på vej ud af C25-indekset.

Ifølge ham er kursfaldet på aktien den primære årsag til, at det er sket. Aktien er siden starten af oktober handlet til under kurs 250, og Netcompany har derfor ikke den samme markedsværdi i dag, som selskabet havde for lidt over to år siden. 

”Markedsværdien af Netcompany er faldet så meget, at aktien så at sige er faldet ud af sengen,” konstaterer Per Hansen.

Ifølge ham skyldes det, at Netcompany har leveret for dårligt på to punkter.

”Det ene er, at de er gået ned i kadence og har leveret for uregelmæssigt i de seneste 12 måneder i hvert fald. Det andet er, at de ikke har været dygtige nok til at forventningsstyre over for investorerne.”

Ifølge Per Hansen er forventningsstyringen vigtig, fordi den er med til at sikre, at investorer og analytikere ikke bliver overrasket over noget, når et selskab løbende afgiver regnskab. For bliver de det i negativ forstand, kan det også have en negativ effekt på kursen på selskabets aktie.

Desuden gennemførte Netcompany sidste år et markant opkøb af græske Intrasoft, som tilførte over 2000 medarbejdere til den i forvejen voksende danske organisation. 

Opkøbet var medvirkende til, at Netcompany i seneste kvartal omsatte for mere i udlandet end i Danmark, hvilket ifølge Netcompany-topchef André Rogazcewski var med til at udvande Netcompanys indtjeningsmargin. 

Det kan ifølge Per Hansen også have spillet en rolle for udviklingen af selskabets aktiekurs.

Ingen umiddelbare arvtagere

Alligevel ser Per Hansen Netcompany som den danske it-branches bedste bud på igen at få et selskab ind på C25-indekset. 

Simcorp gled allerede ud af indekset i december 2021 – og blev erstattet af Jyske Bank – grundet lav handel med selskabets aktie, og Simcorp er siden blevet en del af Deutsche Börse, der købte selskabet af børsen tidligere i år.

”Det er jo ikke, fordi Netcompany nu er en forfærdelig virksomhed. Slet ikke. Der er bare nogle, der lige nu har mere markedsværdi og omsætning,” siger Per Hansen og vurderer det som meget usandsynligt, at et andet dansk it-selskab vil rykke op i C25-indekset i den nærmeste fremtid:

”Årsagen til det er, at hver gang, der er tilløb til det, så skynder selskaberne sig ud ad døren for at blive børsnoteret i London eller New York.”

ITWatch har været i kontakt med Netcompany, som ikke har ønsket at give en kommentar.

To nye aktier kommer med i det danske eliteindeks

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også