Gavebytteri for 350-400 mio. kr. kan give fysiske butikker en fordel

Ifølge chefkonsulent er julegavebytning en ”oplagt mulighed for mersalg” i butikkerne.
Det store bytteræs er skudt i gang. Tæt på 85 pct. af bytteriet foregår i de fysiske butikker, og tøj er den mest byttede julegave. | Foto: Katrine Marie Kragh/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Det store bytteræs er skudt i gang. Tæt på 85 pct. af bytteriet foregår i de fysiske butikker, og tøj er den mest byttede julegave. | Foto: Katrine Marie Kragh/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Da butikkerne i dag, onsdag, åbnede dørene for kunderne efter et par lukkedage i julen, var det samtidig startskuddet for den årlige julegavebytning.

Hos Dansk Erhverv forventer man vanen tro travlhed i butikkerne og estimerer, at omkring 1 mio. danskere vil bytte gaver i størrelsesordenen 350-400 mio. kr.

Næsten halvdelen af de byttede gaver – 47 pct. – forventes at være tøj, lyder det fra brancheorganisationen.

”Da vi efter julen 2022 spurgte danskerne, hvad de havde byttet, svarede næsten hver anden, at de havde byttet tøj. Dette er helt i tråd med tidligere undersøgelser, og der er langt ned til anden- og tredjepladsen, som er henholdsvis boligtilbehør og personlig pleje med 18 og 12 pct.,” siger chefkonsulent Bo Dalsgaard.

På trods af at en stigende del af julehandlen sker online, er det stadig langt størstedelen af gaverne – tæt på 85 pct. – der byttes i de fysiske butikker. 

Netop det kan give en fordel til butikkerne, fortæller Bo Dalsgaard:

”Det giver folk i butikkerne og er en oplagt mulighed for mersalg, da 36 pct. af de danskere, der var ude at bytte gaver sidste år, valgte at bruge hele byttebeløbet eller mere i den butik, hvor de byttede gaven,” siger han.

Gode bytteråd

Chefkonsulenten gør også forbrugerne opmærksomme på, at der kan være forskel på de enkelte butikkers bytteregler, da der ikke er lovsikret bytteret i de fysiske butikker i Danmark.

”Det er for eksempel meget normalt, at du skal have kvitteringen med, hvis du vil have pengene tilbage, mens det som regel er nok med et byttemærke, hvis gaven bare skal byttes til en anden ting i butikken,” siger Bo Dalsgaard og uddyber:

”For køb foretaget online gælder der i langt de fleste tilfælde en lovsikret fortrydelsesret på 14 dage, der regnes, fra køberen af gaven modtog varen. Rigtig mange netbutikker har dog udvidet fortrydelsesretten eller tilbyder en bytteret efter de oprindelige 14 dages fortrydelsesret, så gaverne også kan byttes efter jul.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også