Qvortrup: "Det var, hvad jeg vil kalde en no-brainer"

Ekstra Bladet skal markeres tydeligere som en magtkritisk ambasadør for dem, der ikke tilhører eliten, lyder ambitionen bl.a. fra ny ansvarshavende chefredaktør Henrik Qvortrup, der ser avisens tidligere chefredakør Victor Andreasen som et forbillede - og afviser at indføre betaling for tip.
"Det var, hvad jeg vil kalde en no-brainer. Når man får tilbudt det efter min mening vigtigste og mest spændende job i dansk presse, så skynder man sig at sige ja," lyder det fra Henrik Qvortrup. | Foto: Stine Tidsvilde
"Det var, hvad jeg vil kalde en no-brainer. Når man får tilbudt det efter min mening vigtigste og mest spændende job i dansk presse, så skynder man sig at sige ja," lyder det fra Henrik Qvortrup. | Foto: Stine Tidsvilde
af louise reseke

Henrik Qvortrup vender tilbage i toppen af dansk medieledelse og indtager posten som ansvarshavende chefredaktør for Ekstra Bladet. Det er hans tredje take på titlen som chefredaktør efter have haft haft den på B.T. i den tidlige del af karrieren og efterfølgende, som det vil være de fleste bekendt, på Se og Hør, der senere degraderede hans journalistiske kapital i en periode.

Muligheden for det comeback, udnævnelsen på Ekstra Bladet med en kliché også markerer, har ikke krævet mange overvejelser, fortæller han til MediaWatch.

”Det var, hvad jeg vil kalde en no-brainer. Når man får tilbudt det efter min mening vigtigste og mest spændende job i dansk presse, så skynder man sig at sige ja," siger Henrik Qvortrup.

"Ekstra Bladet er om noget garanten for, at magthaverne bides i haserne, og jeg ser al mulig grund til at udbygge den position, hvor Ekstra Bladet er en ambassadør for den del af befolkningen, der måske ikke er så begunstiget som den anden del."

Genfinde ambassadørrolle

Henrik Qvortrup tiltræder senest 1. juli, når han har afsluttet sin gerning som politisk redaktør på konkurrenten B.T. Han peger på Ekstra Bladets tidligere chefredaktør Victor Andreasen, der tegnede avisen frem til 1976, som en inspiration og forbillede.

"Han formåede at brande og positionere Ekstra Bladet i ambassadørrollen for den del af befolkningen, der ikke tilhører eliten, og det, synes jeg, er en ekstrem vigtig rolle at have for Ekstra Bladet," siger Henrik Qvortrup.

Det betyder ikke, at Ekstra Bladet ikke fortsat skal kunne drive onlinetrafik og levere hurtige nyheder, tilføjer han.

"Men jeg tror måske også, vi skal genfinde den ambassadørrolle for den anden halvdel af befolkningen. Også fordi man kan se, hvad der sker rundt omkring i verden – hvad der sker, hvis den ene del af befolkningen føler sig glemt af den anden."

Lærestregen fra Se og Hør-sagen

Har man sagt Henrik Qvortrup, har man også sagt Se og Hør-sagen. Det retslige efterspil blev afgjort i 2016 og udløste en dom for hacking til Henrik Qvotrup, fordi han i sin tid som chefredaktør for Se og Hør fra 2002-2008 havde købt oplysninger fra en kilde, der ulovligt havde skaffet sig adgang til kendtes kreditkortoplysninger via betalingstjenesten Nets. 

Hvordan kan Ekstra Bladets medarbejdere stole på, at din dømmekraft er blevet bedre siden Se og Hør-sagen?

”Jamen, det kan de, fordi Se og Hør-sagen var mit livs lærestreg. En velfortjent lærestreg. Jeg fik, så hatten passede med en dom. Igen, det var velfortjent, og jeg tror, jeg er cirka den sidste her i Kongeriget, der vil begå den fejl en gang til, så det er vel også en slags garanti.”

Skal I betale kilder for tip på Ekstra Bladet?

"Nej, det tænker jeg ikke."

Magtkritik i fokus

Henrik Qvortrup kommer som nævnt fra en stilling som politisk redaktør på B.T. og har tidligere været politisk kommentator på Ekstra Bladet. Før Se og Hør-sagen sendte hans journalistiske karriere på rutsjetur, var Henrik Qvotrup også politisk redaktør på TV 2.

Den tydelige politiske profil gennem hans karriere er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med mere politik i spalterne på eb.dk, understreger den nye chefredaktør. Men der må gerne være mere magtkritik i bred forstand, lyder det.

"Der skal være meget politik, men magtkritik er meget andet end Christiansborg-kritik. Det, synes jeg, er vigtigt at huske. Magtkritik er også en kritik af erhvervslivet og kongehuset og en kulturelite, der ved bedst på alles vegne, så det er meget bredt forstået. Men der er bestemt heller ikke grund til at trække vejret lettere, hvis nogen skulle føle det i dag, på Christiansborg," siger Henrik Qvortrup.

Bunden opgave

Nyheden om Henrik Qvortrups udnævnelse som ny ansvarshavende chefredaktør kommer, dagen efter at avisen gennemførte en større omlægning i den kommercielle afdeling. Her blev ni ansatte afskediget og direktørområdet for indholdssalg og markedsføring nedlagt. Formålet med øvelsen er at få sat mere skub i salget af digitale abonnementer, som, den tidligere ansvarshavende Poul Madsen erkendte i forbindelse med sin fratrædelse, halter efter.

Her ligger en bunden opgave og venter for den nye chefredaktør.

Hvad tænker du om den opgave?

”Det er en stor og vigtig opgave, og jeg synes, læren er, at trafik er vigtigt, men trafik kan ikke stå alene som indkomstgenerator. Derfor er det bestemt behov for at tænke kloge tanker her. Men jeg vil gerne have det til gode med at blive mere konkret på det," siger Henrik Qvortrup

Dagens udnævnelse betyder også andre ændringer i ledelsen på Ekstra Bladet, hvor flere kort siden Poul Madsens afgang i marts har været kastet op i luften. I perioden har Pernille Holbøll været konstitueret som ansv. chefredaktør i parløb med Kristoffer Eriksen, der sammen med Pernille Holbøll blev en del af chefredaktionen i januar 2020 under Poul Madsen.

Mens Pernille Holbøll vender retur til chefredaktionen efter barsel, har Kristoffer Eriksen valgt at stoppe på avisen. Derudover består bladledelsen af administrerende chefredaktør Ole Sloth og kommerciel direktør Signe Skarequist, der tiltrådte i marts efter Claus Brix, der forlod huset sammen med Poul Madsen.

Hvorvidt der skal sættes nyt hold eller findes en afløser for Kristoffer Eriksen, har den nybagte øverste chefredaktør ikke svaret på.

”Det skal jeg lige have set på, men jeg er superglad for, at Pernille Holbøll vender tilbage, når hun har været på barsel og glæder mig virkelig til samarbejdet med hende," siger Henrik Qvortrup.

Har været helt ned at vende

Ud over jobbet som politisk redaktør på B.T. har Henrik Qvortrup også bestyret en vellyttet mediepodcast "Q&co", der blev løbet i gang på MediaWatch og videreført på B.T., da Henrik Qvortrup indtog jobbet som politisk redaktør på avisen efter sommeren sidste år.

Den podcast bliver der ikke tid til nu, siger Henrik Qvortrup.

”Det tænker jeg ikke. Jeg har i det hele taget behov for virkelig at fokusere ind på det, der er hovedopgaven, som er at sikre, at Ekstra bladet er Danmarks vigtigste avis, og at Ekstra Bladet tjener nogle gode penge. Der får jeg brug for alle min vågne timer, så jeg har ikke tid til mange andre svinkeærinder.”

Hvad tænker du selv om udnævnelsen i forhold til det karriereforløb, du har haft?

”Mit karriereforløb har været specielt og både op og ned. Jeg har været helt nede og vende, og så meget desto større er glæden også ved at indtage en position som den, jeg indtager i dag. Jeg er så kisteglad.”

Henrik Qvortrup bliver ny ansv. chefredaktør for Ekstra Bladet

Henrik Qvortrup skriver sig ind i rækken af chefredaktører på Ekstra Bladet - se hvem der er gået forud

Poul Madsen: "Qvortrup er en vild mand. Ekstra Bladet får en leder, der måske er endnu vildere end mig"

Tillidsrepræsentant ser positivt på valg af ny chefredaktør - men kritiserer proces 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også