Danmark indleder jagt på sydeuropæiske EU-milliarder til danske virksomheder

Udenrigsministeriet har oprustet markant med eksportsmedarbejdere på ambassader i EU-lande for at vinde ordrer til danske virksomheder.
I Dansjk Industri forventer man, at den enorme hjælpepakke fra EU kan skabe eksport for danske virksomheder, der især arbejder med vedvarende energi, energieffektivisering, energirådgivning og sundhedsområdet. | Foto: vestas
I Dansjk Industri forventer man, at den enorme hjælpepakke fra EU kan skabe eksport for danske virksomheder, der især arbejder med vedvarende energi, energieffektivisering, energirådgivning og sundhedsområdet. | Foto: vestas
af ritzau

Godkendelsen af 12 EU-landes genopretningsplaner tirsdag vil føre til et sandt eventyr for danske virksomheder med tusindvis af arbejdspladser, vurderer erhvervslivet og den danske regering.

Det skyldes, at Danmark står stærkt, når det gælder det helt centrale krav til EU-landene om, at over en tredjedel af milliarderne skal bruges på grønne investeringer. Samlet gives der tilskud for 2325 milliarder kroner.

"Det er gigantiske summer, der langt overstiger Marshall-hjælpen efter Anden Verdenskrig. Det kan skabe et eksporteventyr for Danmark og danske virksomheder og dermed gode arbejdspladser i Danmark," siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Derfor har Udenrigsministeriet, siden aftalen blev indgået på et EU-topmøde sidste sommer, arbejdet på at styrke ambassaderne i en række EU-lande med eksportrådgivere i blandt andet vedvarende energi og energieffektivitet.

Det drejer sig om de danske ambassader i Frankrig, Italien, Polen, Rumænien, Spanien, Tjekkiet og Tyskland.

"Vi styrker vores ambassader i nogle af de lande, hvor der er størst potentiale. Det har vi gjort i tæt dialog med dansk erhvervsliv," siger Kofod.

I Spanien, der får en meget stor andel af pengene, er der ansat fire eksportmedarbejdere, der skal arbejde på at sikre ordrer til danske virksomheder.

"Det bliver startskuddet til en hel omkalfatring af vores europæiske samfund i forhold til grøn omstilling," siger Kofod.

Håber på eksport for 66 milliarder kroner

Dansk Industri estimerer, at der kan være eksport for 11 milliarder kroner årligt i seks år - altså 66 milliarder kroner. Den beregning er ifølge Dansk Industris EU-chef, Anders Ladefoged, baseret på en forudsætning om, at danske virksomheder har den markedsandel på de enkelte sektorer som i dag.

Men markedsandelen kan også vokse.

"Kommer vi pludselig ind og får fodfæste i Frankrig, Spanien og Italien, kan det være anledning til, at danske virksomheder bliver mere kendte og kommer til at stå stærkere på de markeder," siger Ladefoged.

Han forventer eksport for danske virksomheder, der arbejder med blandt andet vedvarende energi, energieffektivisering, energirådgivning og sundhedsområdet, der af mange lande også prioriteres højt.

Især Spanien og Italien har været nævnt som interessante for Danmark, da de modtager mange milliarder. Men det kan ifølge Anders Ladefoged måske være lettere at vinde udbud andre steder.

"Polen og Tjekkiet er også interessante. Her vil der nok være bedre mulighed for, at danske virksomheder kommer ind og vinder udbuddet. I et land som Tjekkiet er man ikke oppe imod samme store konkurrenter, som man vil være i eksempelvis Frankrig," siger Ladefoged.

Han mener, at det er "rigtig godt og vigtigt, at man har fødderne på jorden i disse lande" med den nylige oprustning på ambassaderne.

I alt er EU's genopretningsfond på 5000 milliarder danske kroner. Heraf udbetales 2325 milliarder kroner som tilskud. Resten kan udbetales som lån.

Fonden finansieres af fælles lån, som EU-Kommissionen optager på vegne af medlemslandene.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også