Pharmaindustrien bekæmper lige så stille global skatteaftale

Topchefer, lobbyister og konsulenter fra medicinalindustrien er i færd med at mobilisere en fælles indsats mod en ny global selskabsskat, lyder det fra kilder til Wall Street Journal.
Foto: Christophe Ena/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Christophe Ena/AP/Ritzau Scanpix
af ritzau/FINANS og Susanne Horsdal

Medicinalindustrien er i gang med at bekæmpe, hvad der er en trussel mod virksomhedernes bundlinje: en global aftale om harmonisering af selskabskatten.

Opråbet fra medicinalvirksomhederne lyder, at industrien, der har formået at skabe vacciner mod coronavirusset, ikke skal beskattes yderligere. Det skriver Wall Street Journal.

Topchefer, lobbyister og konsulenter fra medicinalindustrien er i færd med at mobilisere en fælles indsats mod en ny global selskabsskat, lyder det ifølge Wall Streets kilder.

Tidligere på måneden blev 130 lande enige om at skitsere en aftale, der blandt andet vil indføre en minimumsselskabsskat på 15 pct. i de pågældende lande. Hvis aftalen gennemføres, vil det ifølge avisen samtidig betyde, at muligheden for international skatteundgåelse mindskes.

Flere store virksomheder har meddelt, at de støtter aftalen, fordi det forenkler beskatningssystemet på det globale plan, skriver Wall Street Journal.

Nu forsøger de farmaceutiske virksomheder dog at skubbe den anden vej for at slippe uden om den store skatteændring.

Det sker blandt andet til private branchemøder og debatter med amerikanske kongresmedlemmer i Washington, hvor særligt industriens rolle under coronapandemien bliver anvendt som middel.

"Vi var dem, som gik forrest på globalt plan, da det blev nødvendigt at reagere på denne pandemi," lyder budskabet fra en topchef fra et lægemiddelfirma ifølge Wall Street Journal.

De amerikanske virksomheder Johnson & Johnson samt Pfizer skal have påtaget sig en ledende rolle i nogle af samtalerne, mens Pfizer har tilsluttet sig en gruppe, som advarer beslutningstagere i Washinton om, at højere skatter vil svække amerikanske virksomheder.

Medicinalvirksomheder har - ligesom de store techvirksomheder - ofte komplicerede virksomhedsstrukturer, der giver mulighed for at placere sig i lande med lav skat.

"Pharma har foretaget en masse skatteplanlægning og har mange immaterialle aktiver placeret i skattely," siger Richard Collier, der underviser i international skatteret ved University of Oxford og som har rådgivet om den globale skatteramme, til avisen.

Han fastslår, at det for branchen vil blive en anden virkelighed med den globale selskabsskat.  

Pfizer venter at sælge coronavacciner for 211 milliarder 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også