FLSmidth betaler 2,4 mia. kr. for Thyssenkrupps mineforretning

Danske FLSmidth bliver endnu større efter opkøb af tysk mineforretning. Investorer tog ikke pænt imod meddelelsen. (opdateret kl. 15.17)
"TK Mining og FLSmidth er et perfekt match, og jeg er stolt af at annoncere denne sammenlægning," siger Thomas Schulz, administrerende direktør i FLSmidth | Foto: Gregers Tycho/Ritzau Scanpix
"TK Mining og FLSmidth er et perfekt match, og jeg er stolt af at annoncere denne sammenlægning," siger Thomas Schulz, administrerende direktør i FLSmidth | Foto: Gregers Tycho/Ritzau Scanpix
af ritzau/FINANS

FLSmidth har indgået aftale med Thyssenkrupp om køb af det tyske selskabs mineforretning, TK Mining, for 325 mio. euro, eller godt 2,4 mia. kr.

TK Mining har 3400 medarbejdere og omsatte for 780 mio. euro, eller 5,8 mia. kr., i 2020, men kørte med underskud. Der var tale om en høj encifret negativ driftsmarginal.

Selskabet ventes dog at blive overskudsgivende igen i 2024 baseret på en omstrukturering, der allerede er undervejs, skriver FLSmidth.

Herudover venter den danske ingeniørkoncern store omkostningssynergier, skriver selskabet.

"TK Mining og FLSmidth er et perfekt match, og jeg er stolt af at annoncere denne sammenlægning," siger Thomas Schulz, administrerende direktør i FLSmidth ifølge en meddelelse.

FLSmidth omsatte sidste år for 10,6 mia. kr. i sin mineforretning. Sammenlagt med TK Mining når omsætningen inden for minedelen dermed op på 16,4 mia. kr.

Omkostningssynergierne ventes at løbe op i 370 mio. kr. ved udgangen af 2024, og integrationsomkostningerne vurderes at lande på 560 mio. kr. og vil blive afholdt over tre år i 2022 til 2024.

Investorer ikke begejstrede

Finansieringen vil ske via lånefaciliteter, men ventes suppleret af salg af nye aktier. FLSmidth planlægger således at bede en ekstraordinær generalforsamling om at bemyndige en forhøjelse af aktiekapitalen med op til 20 pct.

FLSmidth venter at udnytte bemyndigelsen ved at forhøje aktiekapitalen med 15-20 pct.

Det blev dog ikke vel modtaget af investorerne, og aktien dykkede efter offentliggørelsen med knap otte procent. Det er formentlig planen om at finansiere købet ved at udstede aktier, der udløser faldet, vurderer Mikkel Emil Jensen, aktieanalytiker i Sydbank.

"Investorerne reagerer på, at det er et tabsgivende selskab. De køber et selskab, der ikke kan tjene penge i øjeblikket, og det forpligter virkelig. De skal kunne levere på synergierne, fordi ellers har de betalt 2,4 mia. for noget, der ikke kan tjene penge. Det er ikke en god forretning," siger Mikkel Emil Jensen til Ritzau Finans.

Han henviser også til, at det kræver tålmodighed hos investorerne, før de kan forvente at få noget ud af det.

"Der skal bestemt ske noget på driften i Thyssenkrupp mineforretning. Kigger man på prisen i dag, så giver multiplen ikke mening, fordi indtjeningen er negativ. Det ligner noget, der tangerer et røverkøb efter synergier, og efter markedet har normaliseret sig i den retning, man regner med, at det gør, men det er bare tal på et stykke papir i øjeblikket. Man skal kunne eksekvere på det, og det er ude i 2024, som ikke er lige om hjørnet," tiløjer han.

Han mener dog, at potentialet bestemt er til stede.

"Strategisk er de på rette vej, fordi industrien har stærke fremtidsudsigter. De får mere skala, og de er et godt match," siger han.

Også finansieringen, der sker gennem en kapitalforhøjelse, lægger pres på aktien og investorerne, fordi det betyder, at de har udsigt til at blive udvandet.

"Det er 15-20 pct. af den aktuelle markedsværdi, der skal udstedes. Det er klart, at det er investorerne heller ikke glade for," siger han.

Overtagelsen ventes endeligt gennemført i andet halvår 2022 og er afhængig af de relevante myndigheders godkendelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også